OPROŠTAJNO PISMO

Solana Mesiću: Bilo je časno surađivati s Vama

08.12.2009 u 11:12

Bionic
Reading

Dosadašnji glavni tajnik Vijeća EU-a i visoki predstavnik EU-a za zajedničku vanjsku i sigurnosnu politku Javier Solana uputio je hrvatskom predsjedniku Stjepanu Mesiću oproštajno pismo, povodom odlaska s dužnosti, priopćeno je u utorak iz Ureda predsjednika

"Pišem Vam kako bih se pozdravio i zahvalio na Vašoj podršci i suradnji. Bilo mi je zadovoljstvo i čast surađivati s Vama na unapređenju naših bilateralnih odnosa. Europska unija se konsolidirala te je postala ključan partner Vaše države", stoji u Solaninom pismu.

"Stupanjem na snagu Lisabonskog ugovora, mi u Europi postavili smo solidne temelje uz pomoć kojih će Europska unija moći bolje raditi na ostvarivanju mira i blagostanja u svijetu. Ja osobno ću i dalje biti usmjeren prema tom cilju", napisao je Javier Solana.

Stupanjem na snagu Lisabonskog ugovora, razdvojene su dužnosti glavnog tajnika od visokog predstavnika, a osim toga visoki predstavnik za vanjsku i sigurnosnu politiku postaje svojevrsni ministar vanjskih poslova s puno većom težinom nego što je to do sada bio slučaj.

Novi glavni tajnik Vijeća EU-a bit će Francuz Pierre de Boissieu, dok će Britanka Catherine Ashton obnašati dužnost visoke predstavnice za vanjsku i sigurnosnu politku EU-a.