'INSIDER' TV B92

Srbijanski navijači prijete novinarima klanjem

07.12.2009 u 14:21

Bionic
Reading

Beogradska televizija B92 u ponedjeljak je uputila poziv državnim tijelima da zaštite novinare i pronađu osobe koje su, nakon što je na toj televiziji prikazana emisija o vođama ekstremnih navijačkih skupina, putem interneta i grafita na zidovima uputile prijetnje autorima emisije

BEOGRAD - Autorima emisije "Insider" upućene su između ostalog prijetnje silovanjem, klanjem i ubojstvom, nakon što je emitirana prva epizoda serijala pod naslovom "(Ne)moć države", u kojoj je javnosti predočen sadržaj više od stotinu kaznenih prijava koje je posljednjih godina policija podnosila protiv vođa navijačkih skupina, nakon kojih, navodi se, po pravilu nije bilo pravomoćnih presuda.

Kako je objašnjeno, do tih podataka redakcija je došla isključivo po Zakonu o dostupnosti informacija te je javnosti predstavila ključni problem, a to je odsutnost reakcije pravosudnog sustava koji nije zaštitio javnu sigurnost srbijanskih građana.

Ta medijska kuća je, podsjeća se, kontinuirano izložena prijetnjama i napadima koji su posebno bili intenzivirani u vrijeme jednostranog proglašenja neovisnosti Kosova, uhićenja Radovana Karadžića, zakazivanja i neodržavanja Parade ponosa, te nedavnih napada na strance i brutalnog ubojstva francuskog državljanina Bricea Tatona u središtu Beograda, za koje se terete upravo ljudi o kojima je "Insider" izvještavao.

Ističe se da su se napadi na B92 kretali u rasponu od juriša huligana na zgradu, pokušaja njezina paljenja, do fizičkih napada na novinare i suradnike tog medija, te da zgradu B92 već duže od godinu i pol dana, neprekidno osigurava policija, a nerijetko su i pojedini novinari te kuće pod neposrednom policijskom zaštitom.

Vulgarni i neumjesni komentari, kao i prijetnje autorici emisije Brankici Stanković upućeni su nakon što je u četvrtak navečer emitiran prvi dio emisije u kojoj su objavljena imena, prezimena i fotografije huligana, kao i kaznena djela za koja su osumnjičeni.

Napadi i prijetnje autorima emisije intenzivirani su i nakon što je srbijanski predsjednik Boris Tadić u subotu poručio da je država poduzela sve mjere zaštite novinara te najavio da će državni organi reagirati u skladu sa zakonom, uhititi i procesuirati svakog tko ugrožava tuđe živote.

Po riječima ministra unutarnjih poslova Ivice Dačića, policija je poduzela sve mjere da otkrije osobe koje prijete. Pronalaženje počinitelja i njihovo oštro kažnjavanje zatražili su i ministrica pravosuđa Snežana Malović, Nezavisno udruženje novinara Srbije (NUNS) i Udruženje novinara Srbije (UNS).

U priopćenju B92 poziva se na solidarnost demokratske javnosti, novinarskih i medijskih udruga, organizacija za zaštitu ljudskih prava, u zemlji i inozemstvu, s novinarima te kuće koji su izloženi prijetnjama, ali sada posebice i na solidarnost s njihovim zahtjevima srbijanskim vlastima da osiguraju uvjete u kojima će, kako se navodi, novinari B92 i svih drugih medija u Srbiji, moći izvještavati javnost o onome o čemu ona ima interesa znati, bez straha za svoj život i svoju osobnu sigurnost.