NAPETO U MAKEDONIJI

Gruevski šefu opozicije: Uhiti me, sudi mi, ali ne popuštaj Albancima!

27.02.2017 u 14:00

Bionic
Reading

Čelnik makedonskog VMRO-DPMNE-a Nikola Gruevski ponudio je podržati manjinsku vladu Socijaldemokratskog saveza Makedonije (SDSM) ukoliko čelnik te stranke Zoran Zaev odustane od takozvane Tiranske platforme, koja bi, prema njegovim riječima, 'mogla iz temelja promijeniti Makedoniju i dovesti do podjele po etničkim linijama'

Gruevski je gostujući na makedonskoj televiziji kazao kako je rekao Zaevu da će dobiti 51 glas VMRO-DPMNE-a samo uz zahtjev da se ne provodi platforma albanskih stranaka.

'Spremni smo podržati SDSM u formiranju manjinske vlade ukoliko odustane od zakona o jezicima, Tiranske platforme te prijedloga da se redefinira i degradira Makedonija. Ukoliko Zaev toliko želi biti premijer, pustit ćemo ga da implementira svoj program onoliko dugo koliko on ne ugrožava državne i nacionalne interese. Ukoliko želi, može nas napadati, ali ne i državu', kazao je Gruevski.

Čelnik VMRO-DPMNE-a je također izjavio da će se, ukoliko to Zaev zatraži, 'dragovoljno predati, biti uhićen, zatvoren i maltretiran', dok će VMRO-DPMNE i dalje podržavati manjinsku vladu do idućih izbora.

Podsjetimo, Tiranska platforma koju su albanske stranke u Makedoniji dogovorile s albanskim premijerom Edijem Ramom podrazumijeva, između ostalog, to da albanski jezik bude službeni jezik u Makedoniji.

Gruevski je kazao da je predloženi zakon kojim bi se albanski uveo kao službeni jezik u Makedoniji bio samo prvi korak u seriji poteza koji bi doveli do podjele Makedonije po etničkim linijama, kroz kantone ili federalne jedinice.

'Autori tog scenarija nastoje ustoličiti Zaeva, oslabiti zemlju i dovesti do promjene imena i identiteta Makedonaca. To je cilj onih koji su započeli kampanju kako bi srušili s vlasti VMRO-DPMNE, a taj proces može dovesti do gubljenja naše države', kazao je Gruevski, pozvavši Makedonce da se aktiviraju protiv takvog scenarija.

Socijaldemokratski savez Makedonije je pak danas odbacio kao laž pisanja medija da je Zaev navodno dogovorio s albanskom Demokratskom strankom za integraciju (DUI) da Srbi budu optuženi za genocid nad Albancima u Makedoniji između dva svjetska rata. U priopćenju SDSM-a ističe se da su lažni napisi pojedinih makedonskih portala i medija o promjeni državne zastave i himne, osudama naroda za genocid te o jezičnim rješenjima suprotni ustavu.

'Sve te laži samo su tendenciozni pokušaji igranja na podgrijavanje nacionalne netrpeljivosti između Makedonaca i Albanaca, Albanaca i Srba, Turaka i Albanaca, Makedonaca i Srba', ističe SDSM.

Skopski portali Kurir i Republika, koji su bliski VMRO-DPMNE-u, objavili su danas vijest kako je Zaev u zamjenu za podršku albanskih stranaka da formira vladu prihvatio donošenje odluka da je počinjen genocid nad Albancima u Makedoniji između dva rata i da se optužba za to usmjeri prema Srbima i tadašnjoj srpskoj vlasti.

Prema SDSM-u, te neistinite informacije šire oni mediji koji su pod kontrolom čelništva suparničke stranke VMRO-DPMNE Nikole Gruevskog. To čelništvo, tumači SDSM, nezadovoljno je jer su se SDSM i stranke Albanaca - DUI, Besa i Savez za Albance - dogovorile o formiranju zajedničke zastupničke većine te će VMRO-DPMNE dolaskom nove vlasti 'izgubiti povlastice i odgovarati za kriminal'.