ANTISEMITI U AKCIJI

Vandali oskvrnuli židovsko groblje u Philadelphiji

27.02.2017 u 09:33

Bionic
Reading

Na židovskome groblju u Philadelphiji prevrnuto je i razrušeno više nadgrobnih spomenika, objavili su mediji u nedjelju, u najnovijem vandalskom incidentu na židovskom groblju u Sjedinjenim Državama. Policija je pronašla između 75 i 100 oštećenih grobova na groblju Mount Carmel, objavio je list Philadelphia Inquirer

ABC televizija objavila je da je šteta velika, a snimke pokazuju redove prevrnutih nadgrobnih spomenika.

'Nadam se da je to možda učinila neka pijana mlađarija. Ali činjenica da je toliko mnogo spomenika stradalo vodi na pomisao da je groblje možda bilo meta', rekao je za televizijsku postaju posjetitelj groblja koji je došao obići očev grob.

Mount Carmel obuhvaća stotine grobova a većina potječe iz razdoblja od početka 20. stoljeća pa do 1940-ih godina, navodi Inquirer te prenosi izjavu policije koja je ustvrdila da je posrijedi vandalski čin.

Glasnogovornik izraelskog ministarstva vanjskih poslova komentirao je preko Twittera: 'Oskvrnuće philadelphijskog židovskog groblja izaziva šok i zabrinutost. Vjerujemo da će američke vlasti uhvatiti i kazniti krivce', stoji u poruci.

youtube Autor: youtube

Do ovog je slučaja došlo tjedan dana nakon što je 170 nadgrobnih spomenika oštećeno na židovskom groblju u St. Louisu.

Židovski centri širom SAD-a također su u posljednje vrijeme prijavili brojne prijetnje koje su se u konačnici pokazale lažnima.

Neke židovske skupine opisale su vandalizam i prijetnje kao najnoviji dokaz da je izbor Donalda Trumpa za američkog predsjednika ojačao antisemitske skupine. Njegova kampanja prošle je godine dobila potporu bjelačkih nacionalističkih skupina i ekstremističkih desničara, unatoč tome što on to ne priznaje.