FRANCUSKI IZBORI

Le Pen poput Trumpa bijesna na medije: Favorizirate Macrona!

26.02.2017 u 21:49

Bionic
Reading

Kandidatkinja krajnje desnice za francuske predsjedničke izbore Marine Le Pen u nedjelju je kritizirala medije i optužila ih da vode histeričnu kampanju u korist njezina protivnika Emmanuela Macrona, koji joj se prema anketama opasno približio.

'Želim reći Francuzima da paze da im ne ukradu ove izbore', rekla je predsjednica Nacionalne fronte na skupu u Nantesu pred oko 3500 osoba. 'Na ovim izborima mediji su izabrali njegovu stranu i histerično vode kampanju u korist svog štićenika, bivšeg ministra gospodarstva Emmanuela Macrona', optužila je Marine Le Pen, što je podsjetilo na napade američkog predsjednika Donalda Trumpa na novinare.

'Ponose se moralom, smatraju da analiziraju činjenice i zatim plaču kad im narod ne vjeruje i okreće se internetu kako bi se informirao', istaknula je Le Pen.

Ona se posebice okomila na poslovnog čovjeka Pierrea Bergea, lijevog usmjerenja i jednog od vlasnika lista Le Monde, koji, kako ona kaže, 'svoj list stavlja u potpunosti u službu Macrona čime Le Monde postaje ratno oružje protiv kandidature naroda koju ja utjelovljujem'.

Marine Le Pen nije poštedila ni svog protivnika desne orijentacije Francoisa Fillona, ali je najoštrije strelice sačuvala za Macrona, koji bitno napreduje prema posljednim anketama.

Prema dva istraživanja javnog mišljenja objavljena u nedjelju, 39-godišnji kandidat koji je u srijedu dobio podršku političara centra Francoisa Bayroua, približio se s potporom od 25 posto glasova dužnosnici krajnje desnice, koja je i dalje favoritkinja prvog kruga sa 27 posto glasova. Fillon je na trećem mjestu s 19 ili 20 posto glasova, prema ispitivanjima. U mogućem drugom krugu ankete predviđaju pobjedu Macrona ispred Le Pen s 61 prema 39 posto glasova.