BIVŠI IRANSKI PREDSJEDNIK

Mahmud Ahmadinedžad progovorio o Trumpovim vrlinama

26.02.2017 u 13:32

Bionic
Reading

Nekadašnji iranski ultrakonzervativni predsjednik Mahmud Ahmadinedžad (2005.-2013.) napisao je u nedjelju otvoreno pismo američkom predsjedniku Donaldu Trumpu kojemu priznaje vrline posebice činjenicu da je 'pošteno' opisao 'korumpirani' politički sustav SAD-a.

'Vaša ekselencija pošteno je opisala politički sustav SAD-a i izbornu strukturu kao korumpirane i protiv javnog interesa', piše Ahmadinedžadu pismu objavljenom na perzijskom i engleskom na svojoj Internet stranici. 'Američki izborni sustav je desetljećima zanemarivao glas naroda u korist izvjesne manjine', dodaje on.

Nekadašnji iranski predsjednik čiji je reizbor 2009. izazvao nasilje, potiče predsjednika Trumpa da prekine američku intervenciju na Bliskom istoku i 'aroganciju' njegovih prethodnika.

Na temu Trumpove izvršne uredbe o zabrani ulaska u SAD državljana sedam muslimanskih zemalja među kojima Irana, ističe da je prisustvo više od milijun Iranaca na američkom tlu 'odigralo veliku ulogu u razvoju SAD-a'.

Ahmadinedžad je poznat po slanju pisama svjetskim čelnicima. Već je pisao Obami i Georgeu W. Bushu kao Angeli Merkel.

Povodom Trumpove pobjede u studenom 2016. brojni Iranci istaknuli su 'sličnosti' između njegova ponašanja i ponašanja njihova nekadašnjeg predsjednika.

'Kad je Ahmadinedžad govorio da namjerava izvoziti svoj način upravljanja zemljom, nismo ga shvaćali ozbiljno', napisao je jedan od njih na društvenim mrežama.