DEVETO DESETLJEĆE ŽIVOTA

Mugabe proslavio rođendan i poručio: Ne povlačim se!

25.02.2017 u 18:39

Bionic
Reading

Najstariji živući predsjednik jedne države na planetu Robert Mugabe u subotu je proslavio 93. rođendan raskošnom gozbom s mnoštvom uzvanika na kojoj je neizravno spomenuo svoju smrt, no i odbacio mogućnost povlačenja s dužnosti

Obraćajući se tisućama svojih pristaša s velikim crnim kaubojskim šeširom na glavi Mugabe je pravio duge stanke tijekom govora koji je trajao više od sat vremena, a povremeno su se njegove rečenice pretvarale u mrmljanje, pišu mediji. 

"Nije lako predvidjeti hoćete li, unatoč tome što ste još među živima.... biti živi i dogodine. Nema veze što se dobro osjećate i dobrog ste zdravlja. Na Bogu je svemogućem da odluči hoćete li nastaviti s ovozemaljskim životom", kazao je. "Moramo zahvaliti svemogućem Bogu što mi je omogućio da doživim ove godine."

Kao i svake godine raskošnom gozbom završena je jednotjedna proslava rođendana predsjednika države koji ovom bivšom britanskom kolonijom vlada neprekidno od njezine neovisnosti 1980.

Na prošlogodišnjoj proslavi rođendana Mugabe je brojne uzvanike počastio posebnim specijalitetom od slonova mesa i tortom koja je težila 92 kilograma, u skladu s godinama koje je tada navršio. 

Ove su se godine gosti mogli počastiti brojnim slasticama, među kojima i tortom u obliku njegove luksuzne predsjedničke limuzine marke Mercedes. 

Slavlje je održano u nacionalnom parku Matobo u blizini mjesta na kojemu su pokopane žrtve vala represije koju je naredio upravo Robert Mugabe.