UN RADI NA MIROVNIM PREGOVORIMA

U Siriji kaotično, u napadu u Homsu 42 mrtvih

25.02.2017 u 11:40

Bionic
Reading

Ujedinjeni narodi pokušavaju u Ženevi pokrenuti mirovne pregovore o Siriji gdje je u samoubilačkim napadima u petak i subotu poginulo više desetaka ljudi, a situacija je i dalje kaotična, izvješćuje AFP.

U samoubilačkim napadima na dva sjedišta snaga sigurnosti u sirijskom gradu Homsu, koji nadzire vojska Bašara al-Asada, u subotu su poginule 42 osobe, uglavnom pripadnici obavještajnih službi. Prema informacijama Sirijskog opservatorija za ljudska prava, bilo je najmanje šest napadača a više njih je aktiviralo eksploziv kad su se približili sjedištima državne sigurnosti i vojnih obavještajnih službi.

Među poginulima je, kako javlja državna televizija, i šef vojnoobavještajne službe u Homsu. Za većinu napada na Homs u posljednjih nekoliko godina odgovornost je preuzimala Islamska država. Taj je grad pod vladinom kontrolom osim jedne opkoljene četvrti koju drže umjereni pobunjenici.

Dan ranije je nedaleko Al-Baba Islamska država (IS) izvela samoubilački napad u kojem je poginulo 50 ljudi, 34 civila i 17 pobunjenika. Al-Bab je bilo uporišta IS-a na sjeveru zemlje koje su zauzeli pobunjenici koji uživaju potporu Turske.

Prekid vatre koji je zaključen u prosincu pod pokroviteljstvom Rusije, kao saveznice Damaska, i Turske, saveznice umjerenih pobunjenika, trebao bi se odnositi i na snage režima i snage oporbe.

I dok stanje na terenu govori o nastavku sukoba i kaosu, UN u Ženevi pokušava pokrenuti četvrti krug pregovora između Damaska i oporbe, nakon tri neuspjela pokušaja 2016. Trećeg dana novog mirovnog procesa još uvijek nije došlo do nikakve podrobnije rasprave s UN-om, a još manje do rasprave između dviju strana.

Izaslanik UN-a Staffan de Mistura se u petak sastajao s predstavnicima režima i oporbe, a razgovore će nastaviti i tijekom vikenda, no još niti jedno proceduralno pitanje nije riješeno.

"Biti će to dug i težak proces", kazao je njegov pomoćnik Michael Contet. On je priznao da UN priželjkuje direktne pregovore dviju strana, ali da to pitanje još uvijek nije riješeno.

Na posljednjim razgovorima u Ženevi prije deset mjeseci De Mistura je morao ići od jedne do druge strane koje se nikada nisu sastale u istoj prostoriji.

Pregovori su napredovali jako sporo i na kraju su suspendirani kada je rat eskalirao.