SCHULZ POTEGNUO

Njemački SPD prestiže Uniju CDU/CSU u većini ispitivanja

24.02.2017 u 12:45

Bionic
Reading

Socijaldemokratskoj stranci Njemačke (SPD) popularnost i dalje raste, što pokazuju i rezultati ankete javnog servisa ARD po kojima je SPD prvi put nakon deset godina popularnošću prestigao demokršćansku Uniju CDU/CSU

'Da se sljedeće nedjelje održavaju parlamentarni izbori SPD bi osvojio 32 posto glasova, a što je 4 posto više nego pri zadnjem ispitivanju početkom veljače. Unija CDU/CSU osvojila bi 31 posto glasova', prenosi ARD-ov program za praćenje raspoloženja građana Deutschlandtrend.

Prema istome ispitivanju, što ga je za ARD proveo institut Infratest Dimap, desno-populistička Alternativa za Njemačku (AfD) je, iako joj je popularnost u nekoliko tjedana pala za jedan posto, s trenutnih 11 posto i dalje treća politička snaga u Njemačkoj.

Nakon AfD-a s 11 slijede Zeleni s osam te stranka Ljevica sa sedam posto glasova. U Bundestag bi s osvojenih šest posto ponovno ušla i Liberalna stranka Njemačke (FDP).

Stručnjaci iz Infratest Dimapa ocjenjuju da početni efekt i euforija, koji su nastupili proglašenjem bivšeg predsjednika Europskog parlamenta Martina Schulza kancelarskim kandidatom SPD-a, još ne posustaju.

Dodatni uzlet stranci donijela je i ovotjedna najava kandidata Schulza da će u slučaju pobjede unijeti neke preinake u programu Agenda 2010. Taj program koji je 2003. uvela tadašnja socijaldemokratska vlada Gerharda Schroedera, pomogao je oporavku njemačkog gospodarstva, ali je i srezao neka socijalna prava. 

Schulz sada traži korekcije programa kako bi se smanjio pritisak na radnike koji ostanu bez posla. Taj naum SPD-a podržava velika većina ispitanih.