SVE TEŽE STANJE

Ivanić: BiH je u dubokoj krizi, ne znam kako ćemo iz nje izaći

24.02.2017 u 12:34

Bionic
Reading

Predsjedatelj predsjedništva Bosne i Hercegovine Mladen Ivanić ponovno je u petak upozorio da je zemlja zapala u 'ozbiljnu krizu' zbog podnošenja zahtjeva za reviziju presude Međunarodnog suda pravde (ICJ) protv Srbije, ali je odbacio osobnu odgovornost za to ističući kako su stanje zakomplicirali postupci bošnjačke strane

'Ne znam kako ćemo izići iz ove krize. To pitajte Bakira Izetbegovića', kazao je Ivanić novinarima u Sarajevu.

Ponovno je komentirao činjenicu da je sjednica državnog vrha u četvrtak morala biti prekinuta jer ju je najprije napustio bošnjački član Predsjedništva BiH Izetbegović, a zatim i hrvatski Dragan Čović.

Sjednicu, na kojoj je trebalo formalno razmotriti pokretanje postupka revizije presude ICJ-a,Izetbegović je napustio kako bi spriječio donošenje odluke kojom bi takva mogućnost bila spriječena.


Vukota Govedarica, predsjednik Srpske demokratske stranke (SDS) koja predvodi blok srpskih stranaka okupljenih u vladajućoj koaliciji na državnoj razini, ranije je kazao da nakon podnošenje zahtjeva za reviziju više nema parlamentarne većine, a Vijeće ministara BiH može funkcionirati samo u tehničkom mandatu.

Ivanić, koji također pripada bloku okupljenom oko SDS-a, kazao je u petak da mu zapravo nije jasno što će to u praksi značiti i kako Vijeće ministara uopće može funkcionirati u 'tehničkom mandatu'.

Potvrdio je da će idućih dana ICJ-u poslati posebno pismo kojim će taj sud obavijestiti da tijela vlasti BiH nikada nisu donijela odluku o pokretanju revizije presude iz 2007. godine kojom je Srbija oslobođena odgovornosti za agresiju i genocid u BiH.

Ivanić ocjenjuje da je zahtjev za reviziju privatna odluka neformalne skupine okupljene oko Izetbegovića

Sakib Softić, pravni zastupnik koji je predstavljao BiH pred ICJ-em tijekom suđenja okončanog prije deset godina, u četvrtak je tajništvu tog suda u Den Haagu predao zahtjev za reviziju presude protiv Srbije.

Pred ICJ-em je sada zadaća utvrditi ima li Softić uopće zakonite ovlasti opet zastupati BiH kao državu, a nakon toga utvrditi ima li osnova za otvaranje procesa revizije.