TRAŽI SE VEĆINA

Socijaldemokrati dolaze na vlast u Makedoniji?

23.02.2017 u 15:20

Bionic
Reading

Predsjednik Socijaldemokratskog saveza Makedonije (SDSM) Zoran Zaev izjavio je u četvrtak kako očekuje da će njegova stranka uspjeti formirati novu makedonsku vladu, nakon što je propao pokušaj konkurentske VMRO-DPMNE da to ranije učini

Zaev je ovo novinarima kazao u Sarajevu, gdje je tijekom dana boravio u središnjici Socijaldemokratske partije BiH (SDP BiH) i tamo se sastao s predsjednikom te stranke Nerminom Nikšićem.

Zaev je novinarima nakon tog susreta kazao kako njegov SDSM i dalje računa na preuzimanje vlasti u Makedoniji, na temelju rezultata posljednjih parlamentarnih izbora, a ključ za to je postignuti dogovor s albanskim političkim strankama s kojima je VMRO ranije bezuspješno pregovarao o koaliciji.

"Ostaje da se dogovorimo o raspodjeli ministarskih mjesta i planu provedbe reformi", kazao je lider makedonskih socijaldemokrata.

Nova makedonska vlada trebala bi biti formirana u ožujku, a ključni partner SDSM-u koji će osigurati potrebnu većinu u parlamentu bit će, kako se najavljuje, Demokratska unija Albanaca (DUI).

Dosadašnji mandatar i čelnik VMRO-DPMNE Nikola Gruevski nije, nakon prijevremenih izbora 11. prosinca, uspio postići dogovor s dugogodišnjim albanskim koalicijskim partnerima iz DUI.

Nacionalistički VMRO tijesno je pobijedio na prijevremenim izborima osvojivši 51 od ukupno 120 mjesta u parlamentu, samo dva više od svojih suparnika socijaldemokrata (SDSM).

Najveća među strankama ukorijenjenim u velikoj etničkoj albanskoj manjini i koalicijski partner zadnjih desetljeća, Demokratska unija za integraciju postavila je čvrste zahtjeve za obnovu saveza. Ustraje na tome da se albanski uvede kao službeni jezik, uz makedonski, diljem zemlje, a ne samo na područjima gdje su Albanci u većini.

Albanci čine između četvrtine i trećine od 2,1 milijuna stanovnika, a prevladavaju u općinama na sjeveru i zapadu zemlje.

Tvrdo stajalište koje je DUI zauzeo odraz je teškog poraza  na izborima u prosincu, kad je osvojio 10 mjesta te pošto su ga albanski glasači optužili za izdaju etničkih interesa u korist vladajućih snaga s VMRO.