IZ LOŠEG U GORE

Bivši pripadnik Al Kaide: U Srbiji mi je gore nego u Guantanamu

24.02.2017 u 06:59

Bionic
Reading

Nakon što je Srbija prošlog ljeta dozvolila prihvat dvojice bivših zatvorenika iz Guantanama, što nije naišlo na odobravanje tamošnje javnosti, jedan od rehabilitiranih zatvorenika, Jemenac Mansur Ahmed sada al Dajfi koji je uhićen u Afganistanu kao pripadnik Al Kaide otkrio je u dokumentarcu 'Izvan Gitma' američke mreže NPR kako je štrajkao glađu ne bi li ga američke vlasti prebacile iz Srbije u kojoj se, u najmanju ruku, osjeća zlostavljano

Kako pišu srbijanski mediji, al Dajfi je prošlog studenog govorio za dokumentarac 'Izvan Gitma' o svojim iskustvima u Srbiji koja je jedna od rijetkih nemuslimanskih zemalja koja je odlučila primiti nekadašnje zatvorenike.  U samom početku dokumentarnog filma autori ističu kako je Srbija neprijateljskih nastrojena prema muslimanima, što proistječe iz ratova u Bosni i Hercegovini te Kosovu te kako je akcija asimilacije nekadašnjeg borca Al Kaide u Srbiji nemoguća misija.    

'Kada sam čuo da idem u Srbiju bio sam uplašen zbog povijesnih sukoba između Srba i muslimana 90-ih godina. Ne znam ništa o Srbiji, jezik, kulturu, a kada su me doveli u Srbiju život mi se pogoršao. Život je još gori od Guantanama. Osjećam se kao da sam u još gorem zatvoru', zavapio je al Dajfi kojem su srbijanske vlasti nakon 14 godina zatvora dali dvosoban stan u Beogradu i mjesečnu stipendiju.

Jemenac je ispričao kako je u Guantanamu naučio engleski jezik, ali kako mu srpski nikako ne ide te kako su mu za obrazovanje, posao, društveni život i brak propali zbog toga što je obilježen kao osoba optužena za terorizam, navodeći kako bi najviše volio kada bi ga poslali u neku muslimansku zemlju.

Stoga se al Dajfi odlučio na štrajk glađu ne bi li skrenuo pažnju američkih vlasti da usliše njegove molbe o premještaju, o čemu je govorio u dokumentarcu novinara Aruna Ratha koji je, pak, kazao kako je zbog razgovora s bivšim zatvorenikom imao problema sa srbijanskom policijom.

'Dajfi je nestao. Dva dana nije odgovarao na telefonske pozive, niti je otvarao vrata. Poslije toga se pojavio u mojem hotelu, izgledao je prestravljeno, a na glavi je imao svježu masnicu. Bio je siguran da su ga pratili i da nas promatraju u predvorju hotela, pa smo zato otišli u moju sobu kako bi razgovarali', opisao je Rath u filmu koji je popraćen al Dajfijevim snimkama ulaska u hotel.

U razgovoru s novinarom, nekadašnji zatočenik zatvora na Kubi kazao je kako je nekolicina Srba banula u njegov stan i zaprijetila mu da 'drži jezik za zubima', ukoliko želi ostati u Beogradu te kako će ga 'odvesti na neko drugo mjesto ukoliko mu se ovo ne sviđa'.

Dajfijeve optužbe za NPR negirao srbijanski ministar unutarnjih poslova Nebojša Stefanović kazavši kako se s bivšim zatvorenikom dobro postupa te kako vlada Srbije radi sve što je u njezinoj moći da dođe do potpune rehabilitacije Jemenca.     

No, tretman se nije popravio. Štoviše, al Dajfi je nazvao Ratha i požalio mu se kako je u stanu pronašao skrivene kamere, a nekoliko trenutaka kasnije, njemu su u stan upali naoružani ljudi, te je Jemenac ostavio upaljenu vezu s novinarem tako da je čitav incident zabilježila kamera.

Naoružani ljudi su mu pretresli stan, a al Dajfi je tražio da mu objasne o čemu se radi i zašto je pod prismotrom, no pojašnjenje još uvijek nije stiglo, kao ni odluka hoće li Jemenac biti izručen nekoj muslimanskoj zemlji.

 Američka vlada, inače, tvrdi kako je al Dajfi bio borac niskog ranga, koji je preuveličavao svoju ulogu da bi sebi dao na značaju. Zbog čega je točno uhićen u Afganistanu Jemenac je obećao pojasniti u knjizi koju namjerava napisati jednog dana.