ZAGOVORNIK VOJNE INTERVENCIJE

Utjecajni američki senator McCain tajno otputovao u Siriju

23.02.2017 u 20:15

Bionic
Reading

Republikanski senator John McCain prošlog je tjedna tajno posjetio Siriju gdje je s američkim časnicima i predstavnicima kurdske oporbe iz redova Kurdske demokratske stranke razgovarao o oslobađanju grada Rake od militanata tzv. Islamske države

Kako piše The Washington Post, McCain je otputovao u krizno žarište u svojstvu čelnika senatskog Odbora za oružane snage, nakon čega je stigao u Ankaru gdje se sastao s turskim predsjednikom Recepom Tayyipom Erdoganom. Iz ureda senatora iz američke savezne države Arizone potvrdili su kako je McCain putovao u grad Kobane kako bi ocijenio postojeću situaciju u toj zemlji te susjednom Iraku.

Inače, McCain, koji je kao kandidat Republikanske stranke na američkim predsjedničkim izborima 2008. poražen od George W. Busha, bio je jedan od najžešći zagovornika američke vojne intervencije u Siriji, a kao zagovornik rata u Iraku kritizirao je Pentagon kako u tu zemlju ne šalje dovoljno vojnika.

Također, ne isključuje vojnu opciju protiv Irana iako je smatra krajnjom mjerom. Kao jedan od najutjecajnijih republikanaca, McCain je osvjedočeni kritičar novog američkog predsjednika Donalda Trumpa, osobito kada su u pitanju najave šefa Bijele kuće o mogućem ukidanju sankcija Rusiji.