ŠTO ĆE NAPRAVITI?

Trump odgodio objavu nove uredbe o imigrantima

23.02.2017 u 09:24

Bionic
Reading

Bijela kuća odgodila je objavu nove izvršne uredbe o imigrantima koja bi trebala zamijeniti blokiranu uredbu kojom je bio zabranjen ulaz u SAD državljanima sedam većinski muslimanskih zemalja, objavljeno je u srijedu.

Sada se očekuje da će nova uredba biti objavljena 'u nekom trenutku sljedeći tjedan' kazao je dužnosnik Bijele kuće.

Predsjednik SAD-a Donald Trump ranije je najavio da će nova uredba biti donesena ovog tjedna.

Američki ministar domovinske sigurnosti John Kelly rekao je prije nekoliko dana da će nova izvršna uredba o imigrantima koju priprema Bijela kuća omogućiti manje kaotičnu provedbu nego raniji tekst kojega je primjenu obustavilo američko pravosuđe.

Nakon potpisivanja Trumpove sporne uredbe po kojoj je državljanima sedam zemalja s većinskim muslimanskim stanovništvom bio zabranjen ulazak u zemlju, velik broj putnika s vizama nije mogao ući u SAD ili je ostao u zračnim lukama.

Tekst je usto stvorio zbrku u aviokompanijama i u zračnim lukama, pa je Međunarodna organizacija za zračni prijevoz (IATA) kritizirala tu odluku donesenu 'bez dogovora i prethodnog upozorenja'.

Američki predsjednik je pak tvrdio da je sve savršeno funkcioniralo.

Američko pravosuđe je privremeno obustavilo primjenu uredbe dok se o njoj vode rasprave na sudovima, a mnogi su je kritičari američke administracije ocijenili diskriminirajućom i protuustavnom.