ZVIJEZDA JE ROĐENA

Američka vojska izabrala nasljednika legendarnog Colta i Berette

24.02.2017 u 16:00

Bionic
Reading

Nakon šestogodišnje potrage za novim službenim pištoljem američke vojske ovih dana proglašen je pobjednik, a radi se o američkom pištolju švicarskih korijena SIG Sauer P320 što je odnio pobjedu u srazu s austrijskim Glockom 17, a koji će zamijeniti dosadašnju Berettu M9, koju je američka vojsku usvojila još 1985. godine

Kako piše list The Army Times, američka tvrtka pobijedila je poluautomatskim modelom P320 izrađenim od polimera i dizajniranim prema zamislima časnika za sigurnost. Model P320 ima standardni NATO-ov kalibar 9 mm Para (9 x 19), s dvostrukim djelovanjem okidača, pogodan je i za ljevake, dok kapacitet spremnika varira po varijantama od 10 do 17 metaka.

Novi službeni pištolj američke vojske nudi se za sve profile korisnika i scenarija u devet verzija te u četiri veličine (full size, carry, compact, subcompact), a cijene se kreću do 597 do 869 dolara. Opremanje vojske trebalo bi početi prije kraja ove godine. Najveća vrijednost ugovora prelazi 580 milijuna dolara za pištolje, spremnike, pričuvne dijelove, obuku i održavanje, a vojska će trebati 280.000 standardnih pištolja i 7000 kompaktnih inačica za vojsku, dok će za druge službe osigurati još 212.000 pištolja.

Prethodnik SIG Sauera na prestižnom mjestu službenog pištolja bila je Beretta 92FS (inačica za američku vojsku nosila je oznaku M9), koju je američka vojska usvojila još davne 1985. godine, a službeno se počela koristiti pet godina kasnije. Tijekom korištenja dizajneri su na taj pištolj dodavali novine poput Picatinny šina koje omogućavaju stavljanje svjetiljki, lasera i ostalih dodataka, a imao je rebrastu dršku koja je sprečavala proklizavanje.


Prije Berette čast da bude službeni pištolj američke vojske imao je Coltov poluautomatski model M1911 koji se koristio od 1911. do 1985. godine, a u pojedinim postrojbama u suvremenim verzijama koristi se i danas. Taj je pištolj često kopiran, a kompaktne varijante su popularne među civilima za prikriveno nošenje oružja, zbog toga što se ističe tankim oblikom i vatrenom moći kalibra .45 ACP.