ZABRANJENA ZONA LETENJA

Lovci pet puta presretali uljeze iznad Trumpove vikendice

23.02.2017 u 10:00

Bionic
Reading

Prošlog tjedna borbeni zrakoplovi američkog ratnog zrakoplovstva u pet su navrata presretali privatne civilne zrakoplove, većinom sportske, koji su letjeli u zračnom prostoru iznad ljetne rezidencije predsjednika Donalda Trumpa u floridskom Palm Beachu

Kako pišu američki mediji, čak 12 civilnih zrakoplova prošlog je tjedna prekršilo zonu zabranjenog letenja iznad Palm Beacha gdje novoizabrani predsjednik provodi vikende, a u pet navrata podignuti su borbeni zrakoplovi koji su presreli uljeze budući su se oglušili na upite kontrolnog tornja obližnjeg aerodroma.

'Dvanaest privatnih zrakoplova od prošlog je petka prekršilo privremene zabrane letenja iznad Palm Beacha. Za sve opasne letove naređena je civilna istraga koja bi mogla rezultirati odgovarajućim kazanama', stoji u priopćenju Savezne uprave za civilno zrakoplovstvo (FAA).

U presretanju uljeza sudjelovali su borbeni zrakoplovi F-15 i F-16, a u većini slučajeva piloti civilnih zrakoplova poslušali su naredbe vojnih pilota i odmah napustili zabranjenu zonu letenja, kazao je glasnogovornik Sjevernoameričkog zračno obrambenog zapovjedništva (NORAD) Chuck Marsh.

Prema sigurnosnom protokolu, ukoliko civilni pilot koji prekrši zonu zabrane leta ne odgovara na upite civilne kontrole letenja, odmah se obavještava ratno zrakoplovstvo koje šalje presretače, a koji uspostavljaju kontakt s uljezom i primoravaju ga na hitno slijetanje na najbliži aerodrom.