ZA PROMJENU DAYTONA

Kardinal Puljić: Moj narod nema jednaka prava u BiH

21.02.2017 u 22:19

Bionic
Reading

Vrhbosanski nadbiskup kardinal Vinko Puljić rekao je u intervjuu emitiranom u utorak da Daytonski sporazum treba mijenjati jer Hrvati u Bosni i Hercegovini nisu ravnopravni i ocijenio da nema dobre volje za provedbu dvanaest godina starog prijedloga biskupa o preustroju BiH u četiri regije, koji je danas aktualiziran

'U tom Daytonu moj narod (Hrvati) nema jednaka prava u toj državi. Onda se ja pitam: je li taj Dayton, osim što je zaustavio rat, donio bilo što drugo dobro? Ako nije, treba ga onda mijenjati', rekao je kardinal Puljić u intervjuu za Bosanskohercegovačku televiziju (BHRT) emitiranom u utorak.

Dvanaest godina star prijedlog biskupa o preustroju Bosne i Hercegovine nitko nije iščitao 'nego su to jednostavno prešutjeli', objasnio je kardinal Puljić. 'Nitko nije bio protiv, ali ignorirali su to 12 godina. Sad nam to treba i sada treba izvući iz naftalina taj naš program.

Mi smo se prije 12 godina jednostavno osjetili povrijeđenima, jer smo ignorirani, čak i prozvani što se petljamo u politiku i sada smatramo da nas ne bi trebalo manipulirati', dodao je.

Bosanskohercegovački biskupi su 2005. godine predložili preustroj BiH u četiri regije umjesto sadašnja dva entiteta, a njihov prijedlog nedavno je u javnosti aktualiziran komentarima kako je crkva protiv prijedloga hrvatskih političkih stranaka o preustroju zemlje.