Svijet UZBUNA U BRUXELLESU

Lažni lijekovi preplavili Europsku uniju

Raširenost krivotvorenih lijekova u Europskoj uniji nadilazi i najcrnje slutnje Komisije koja je 'iznimno zabrinuta', rekao je europski povjerenik za industriju Guenter Verheugen za njemački dnevnik Die Welt u ponedjeljaK

"Broj krivotvorenih lijekova koji završavaju kod pacijenata u Europi u stalnom je porastu. Europska komisija je iznimno zabrinuta", kazao je Verheugen.

"U samo dva mjeseca Europska unija je zaplijenila 34 milijuna lažnih tableta tijekom carinske kontrole koja je u tu svrhu provedena u svim zemljama članicama Unije. To je premašilo i najcrnje slutnje", dodao je.

Riječ je ponajprije o antibioticima, lijekovima protiv raka, malarije i kolesterola, analgeticima i lažnoj Viagri, napomenuo je potpredsjednik Komisije.

Velik broj lijekova zaplijenjenih u 2008. dolazio je iz Indije, po izvješću EU-a objavljenom u srpnju.

Verheugen je rekao kako očekuje da će se EU u 2010. dogovoriti o mjerama borbe protiv ove pošasti koja se, po njegovu mišljenju, mora promatrati kao zločin koji treba "najoštrije kažnjavati".

"Svako krivotvorenje lijekova je pokušaj ubojstva. Čak i ako lijek sadrži nedjelotvorne tvari, on može uzrokovati smrt jer pacijent misli da uzima dobar lijek", upozorio je Verheugen.
  • Sviđa vam se članak? Preporučite ga prijateljima putem ovih servisa:
  • Pošaljite mailom
Čitajte još