JEDVA NAPUNE BUS

Papa Franjo ubio turizam u Međugorju, broj hodočasnika pada

Bionic
Reading

Talijanski hodočasnici okreću leđa od Međugorja, a turističke agencije koje su se prije svega bavile organizacijom vjerskih izleta za Talijane u ovo poznato hercegovačko mjesto u kojem se Gospa navodno prvi put ukazala prije 36 godina, stavljaju ključ u bravu

Broj talijanskih hodočasnika se prepolovio, a razlog tome je gospodarska kriza u Italiji, ali i kritike koje na račun međugorskog fenomena stižu čak i od pape Franje. Međugorje kao mjesto ukazanja unatoč milijunima hodočasnika, nikada službeno od Vatikana nije priznato, a u tijeku je i proces odlučivanja o statusu ovog mjesta za koje je zaduženo Povjerenstvo koje je Papa imenovao. No njegov se stav mogao nedavno razaznati kada je rekao da se Gospu ne treba tretirati kao poštaricu i superzvijezdu.


Gianni Mauro, vlasnik agencije Mauro, objavio je zatvaranje svog biznisa koji je bio oslonjen na talijanske hodočasnike. Mauro navodi da je iz Italije godišnje u Međugorje stizalo i više od 200 tisuća hodočasnika, da bi se u ljeto 2016. taj broj smanjio na tek pedesetak osoba po trajektu, piše Slobodna Dalmacija.

U Milanu djeluje agencija Solo Croazia koja se više od dvadeset godina bavila i hodočasničkim turizmom prema Međugorju, a vlasnica Rea Karninčić potvrdila nam je da broj hodočasnika rapidno pada u zadnje dvije godine. Ipak, broj hodočasnika iz Poljske raste.

Više pročitajte ovdje