GENERAL MCMASTER

Trump ima novog savjetnika za nacionalnu sigurnost

20.02.2017 u 22:58

Bionic
Reading

Američki predsjednik Donald Trump rekao je u ponedjeljak kako će general pukovnik Herbert Raymond McMaster biti njegov novi savjetnik za nacionalnu sigurnost ponovno se okrenuvši američkoj vojsci koja bi trebala igrati središnju ulogu u njegovu timu za vanjsku politiku

Trump je isto tako imenovao Keitha Kellogga, umirovljenog generala kopnene vojske koji je bio obnašatelj dužnosti savjetnika za nacionalnu sigurnost, za predstojnika Vijeća za nacionalnu sigurnost.

Govoreći novinarima u West Palm Beachu gdje je proveo vikend, Trump je rekao kako će John Bolton, bivši američki veleposlanik pri Ujedinjenim narodima obavljati drugu dužnost u njegovoj administraciji. McMaster je visokocijenjeni vojni taktičar i strateg, ali je njegov izbor iznenadio neke promatrače koji se pitaju kako će McMaster, poznat po dovođenju u pitanje autoriteta, uspjeti u Bijeloj kući koja ne voli kritike.

On će zamijeniti Trumpova vjernog pristašu Michaela Flynna, umirovljenog general pukovnika kopnene vojske, koji je otpušten kao savjetnik za nacionalnu sigurnost 13. veljače nakon što su se pojavila izvješća da je obmanuo potpredsjednika Mikea Pencea o razgovorima s ruskim veleposlanikom o američkim sankcijama prije Trumpove inauguracije.

Savjetnik za nacionalnu sigurnost je neovisan suradnik predsjednika i ne zahtijeva potvrdu američkog Senata. Uloga mu se razlikovala od administracije do administracije, ali ono što je bitno je da savjetnik sudjeluje sastancima Vijeća za nacionalnu sigurnost zajedno s čelnicima State Departmenta, ministarstva obrane i glavnih sigurnosnih agencija.

McMaster (54) je diplomirao na West Pointu i poznat je kao H.R., ima doktorat iz povijesti sa Sveučilišta Sjeverne Karoline u Chapel Hillu. On je naveden na popisu tjednika Time među 100 najutjecajnijih ljudi 2014., dijelom i zato što je spreman usprotiviti se sustavu.

Veteran iz borba, stekao je ugled u prvom Zaljevskom ratu kada je odlikovan Srebrnom zvijezdom nakon što je zapovijedajući malom postrojbom 2. konjaničke pukovnije američke kopnene vojske uništio daleko veće snage iračke Republikanske garde 1991. na mjestu zvanom 73 Istočno, po koordinatama na karti, u onom što mnogi smatraju najvećoj tenkovskoj bitci od Drugog svjetskog rata.

McMasterova slava narasla je nakon njegove knjige iz 1997. 'Zanemarivanje dužnosti' u kojoj je kritizirao vojno i političko vodstvo zemlje zbog lošeg vođenja tijekom Vijetnamskog rata.