RUSKI VELEPOSLANIK U UN-U

Iznenada umro Vitalij Čurkin, Putin uznemiren

20.02.2017 u 22:16

Bionic
Reading

Ruski veleposlanik u Ujedinjenim narodima Vitalij Čurkin iznenada je umro u New Yorku u ponedjeljak, priopćilo je rusko ministarstvo vanjskih poslova, ne navodeći uzrok smrti. 'Ruski stalni izaslanik u UN-u Vitalij Čurkin iznenada je umro u New Yorku 20. veljače', navodi se u priopćenju ministarstva

Čurkin je umro dan uoči 65. rođendana, dodaje ministarstvo ne davši pojedinosti okolnosti njegove smrti. Ruski predsjednik Vladimir Putinduboko je uznemiren viješćo u Čurkinovoj smrti, pišu ruske agencije citirajući glasnovogovornika Kremljina Dmitrija Peskova

'Predsjednik je veoma cijenio Čurkinov profesionalizam i diplomatski talent', rekao je Peskov. 

Ruski izaslanik Čurkin obnašao je tu dužnost od 2006. Prije toga je radio u ministarstvu vanjskih poslova u Moskvi, bio je veleposlanik u Kanadi i u Belgiji te poseban ruski izaslanik na pregovorima o bivšoj Jugoslaviji (1992-94).

Diplomati koji su sudjelovali na zasjedanju u UN-ovoj zgradi u New Yorku minutom šutnje su mu odali počast nakon objave informacije o njegovoj smrti.

Čurkin je bio ratoboran branitelj ruske politike, posebice snažnog ruskog bombardiranja sirijskog grada Alepa prošle godine kako bi se slomili pobunjenici suprotstavljeni predsjedniku Basharu al-Assadu.

Kada je tadašnja američka veleposlanica pri UN-u Samantha Power optužila Siriju, Rusiju i Iran da snose odgovornost za strahote u Alepu, Čurkin je rekao da se ona ponaša poput majke Terezije i zaboravlja što je radila njezina vlastita zemlja na Bliskom istoku.