BAKIR IZETBEGOVIĆ:

'Očekujem da će biti dokazan genocid i odgovornost Srbije'

20.02.2017 u 21:55

Bionic
Reading

Bošnjački član Predsjedništva Bosne i Hercegovine Bakir Izetbegović u ponedjeljak je odbacio kritike zbog najavljenog pokretanja postupka revizije presude Međunarodnog suda pravde (ICJ) po tužbi BiH protiv Srbije izrazivši uvjerenje kako će taj sud razmotriti nove dokaze i činjenice koji povezuju Srbiju s genocidom i ratnim zločinima počinjenim u BiH i osuditi Beograd

Predsjedništvo SDA tijekom dana u Sarajevu razmatralo je stanje u zemlji i političku krizu nastalu najavama predstavnika političkih stranaka sa srpskim predznakom kako će blokirati rad državnih tijela vlasti ne povuče li se odluka o pokretanju postupka revizije presude.

Izetbegović je nakon sjednice stranačkog vrha novinarima kazao u SDA očekuju da će ICJ prihvatiti bošnjački zahtjev za revizijom presude iz 2007. kojom je bivša SR Jugoslavija odnosno Srbija kao njena sljednica oslobođena odgovornosti za genocid u Srebrenici.

'Očekujemo da će Međunarodni sud pravde u Den Haagu prihvatiti naš zahtjev i da će biti donesena presuda koja odgovara stvarnom stanju to jest da će biti dokazan genocid i odgovornost Srbije, odnosno Miloševićevog režima', kazao je Izetbegović.


Istaknuo je kako u Stranci demokratske akcije, čiji je predsjednik, od svih političkih čimbenika u zemlji i regiji očekuju da ovo pitanje prestanu politizirati i dopuste sudu da odlučuje temeljem zakona i međunarodnog prava.

Izetbegović drži kako su najave srpskih stranaka o blokadi države i tijela vlasti protuustavne ucjene i pritisak.

'Mi sve radimo unutar ustava i zakona', ustvrdio je Izetbegović.

Nije sasvim jasno odgovorio na pitanje hoće li sudjelovati na izvanrednoj sjednici Predsjedništva BiH koju je za četvrtak sazvao predsjedatelj Mladen Ivanić s ciljem rasprave i donošenja zaključaka o pokretanju revizije presude.

Izetbegović je kazao kako njegovo sudjelovanje ovisi o tome na koji će način biti formuliran dnevni red najavljene sjednice i kakvi će biti predloženi zaključci.