HOXHAJ U ZAGREBU

Plenković nudi pomoć Kosovu na putu za EU

20.02.2017 u 17:28

Bionic
Reading

Premijer Andrej Plenković sastao se u ponedjeljak u Banskim dvorima s ministrom vanjskih poslova Republike Kosovo Enverom Hoxhajem s kojim je razgovarao o unaprjeđenju političkih i gospodarskih odnosa, te povećanju vanjskotrgovinske razmjene, priopćeno je iz Vlade. Plenković se danas sastao i sa šefom Delegacije Europske unije i posebnim predstavnikom Europske unije u Bosni i Hercegovini Larsom-Gunnarom Wigemarkom s kojim je razgovarao o situaciji u toj zemlji

U razgovoru s Hoxhajem, Plenković je još jednom potvrdio predanost RH da pomogne Kosovu na putu prema Europskoj uniji prenošenjem iskustava i znanja, posebice u području provedbe Sporazuma o stabilizaciji i pridruživanju.

Razgovaralo se i o načinima na koje bi se moglo pomoći hrvatskoj manjini u Janjevu i Letnici, a ministar Hoxhaj zahvalio je predsjedniku Vlade RH na sudjelovanju vojnih snaga u mirovnoj operaciji KFOR na Kosovu, navodi se u priopćenju.

 

Plenković i Wigemark razmotrili su proces približavanja Bosne i Hercegovine Europskoj uniji. Predsjednik Vlade Plenković ponovio je da Hrvatska snažno podupire suverenitet i teritorijalni integritet Bosne i Hercegovine, te njezinu stabilnost i demokratsku funkcionalnost koja jamči ravnopravnost sva tri konstitutivna naroda i svih građana.  Hrvatska je pouzdan partner i zagovornik BiH, istaknuo je.

Plenković je izrazio spremnost Hrvatske da politički, tehnički i stručno pomogne BiH u jačanju administrativnih kapaciteta u procesu europskih integracija, a priprema se i održavanje zajedničke sjednice dviju vlada.

Wigemark je naglasio važnu ulogu RH na europskome putu BiH te važnost hrvatskih iskustava u tom procesu. Osobito važnima za političku budućnost BiH Wigemark smatra izmjenu izbornoga zakona te nastavak gospodarskih i socijalnih reformi.

Razgovaralo se i o prekograničnoj suradnji te projektima za koje je odobreno sufinanciranje, a provode se u suradnji s Republikom Hrvatskom, posebice u području prometa, stoji u priopćenju.