GEOANA NE PRIZNAJE PORAZ

Osporena pobjeda Basescua na rumunjskim izborima

07.12.2009 u 13:37

Bionic
Reading

Rumunjski predsjednik Traian Basescu pobjednik je drugog kruga predsjedničkih izbora, objavilo je u ponedjeljak Središnje izborno povjerenstvo, ali iz izbornog stožera protukandidata Mirceae Geoanae stižu optužbe za izbornu prijevaru, javljaju agencije

BUKUREŠT - Basescu je na izborima u nedjelju osvojio 50,37 posto glasova, što je vrlo tijesan rezultat u odnosu na 49,63 posto glasova za Geoanau, kandidata socijaldemokrata, javlja Reuters.

Geoana, koji je u nedjelju objavio pobjedu, nije priznao poraz pošto je Središnje izborno povjerenstvo objavilo službene rezultate, javlja britanska agencija te dodaje kako se čini da je Klaus Johannis, Geoanain kandidat za premijera, prihvatio rezultat jer je rekao "Moj put ovdje završava".

Međutim, agencija AP prenosi izjavu Geoanainn pomoćnika koji je optužio predsjednika za prijevaru. Basescu i "njegovi ljudi učinili su ono što najbolje znaju, prevarili su na izborima", rekao je Cosmin Gusa.

Konačni izborni rezultati trebali bi biti objavljeni kasnije u ponedjeljak.

Ministarstvo unutarnjih poslova objavilo je da je popisano 200 izbornih nepravilnosti i da su dvije osobe privedene jer su pkušavale kupovati glasove.

Izbori u Rumunjskoj bili su jedni od najvažnijih u toj zemlji od smaknuća staljinističkog diktatora Nicolaea Ceausescua prije 20 godina. U toj zemlji opterećenoj korupciji i krizom pobjednik izbora treba naime sastaviti novu vladu koja bi počela pregovore o zajmu Međunarodnog monetarnog fonda od 20 milijardi eura.