MJERE PREDOSTROŽNOSTI

Peking vojnim paradama pokušava zastrašiti Ujgure

21.02.2017 u 06:00

Bionic
Reading

Zbog nemira na krajnjem zapadu zemlje gdje živi ujgurska manjina koju Peking povezuje s islamističkim terorizmom, kineska vojska je ovog vikenda u Urumqiju, glavnom gradu pokrajine Xinjiang, održala vojnu paradu kako bi pokazala svoju čvrstu nakanu u uništenju bilo kakvog pokušaja daljnje destabilizacije tog područja

Pored vojne parade u Urumqiju, kineska vojska je zajedno s policijom održala slične manifestacije u gradovima Kashgar i Hotan kako bi ujgurskoj manjini pokazali 'snagu i odlučnost', javlja Reuters, dodajući kako su vojnici i policajci prilikom parade uzvikivali parole u kojima najavljuju uništenje terorista.

Zhu Hialun, zamjenik generalnog tajnika kineske Komunističke partije za pokrajinu Xinjiang  paradu je ocijenio kao znakom 'odlučne akcije' protiv terorizma, piše China Morning Post.

'S puškama pored naših tijela, isukanim noževima i čvrsto stisnutim šakama snažno ćemo udariti teroriste', kazao je Zhu, podsjetivši kako je pokrajina prošlog prosinca bila poprište nekoliko terorističkih akcija koje su izveli Ujguri.

Kina je, podsjetimo, prošle godine vikenda imenovala Yuejin Liua, donedavno ključnu osobu u borbi protiv trgovine narkoticima, prvim povjerenikom za borbu protiv terorizma, a njegovo imenovanje prati niz terorističkih napada diljem najmnogoljudnije države na svijetu, osobito na zapadu zemlje, na kojem živi značajna skupina Ujgura, naroda turkijskog porijekla i islamske vjeroispovijesti, čiji se pripadnici učestalo povezuju s radikalnim skupinama.

Mei Jianming, ravnatelj fakultetskog centra za istraživanje borbe protiv terorizma pri Sveučilištu narodne sigurnosti Kine, smatra kako je ovaj potez dobrodošao, navodeći da je nakon Liuovog imenovanja potrebna hitna uspostava nacionalne platforme za dijeljenje obavještajnih podataka, što će vlastima pomoći u održavanju i analizi obavještajnih podataka vezanih uz terorizam, a nakon toga učinkovito usmjeravati snage kao što su policija, specijalne snage i vojska kako bi se zaustavili teroristički planovi i kriminalne skupine.

Liuovo imenovanje prati niz terorističkih napada posljednjih godina diljem zemlje, koji su odnijeli puno života, uključujući prošlogodišnji napad u ožujku, kada je naoružana banda ubila 29 osoba i ozlijedila ostalih 143 u Kunmingu, glavnom gradu pokrajine Yunnan. Prema navodima kineskih vlasti, nekoliko terorističkih osumnjičenika iz kineske Autonomne ujgurske regije Xinjiang je spriječeno u napuštanju zemlje i odlasku na obuku na Bliski istok ili pridruživanju tzv. Islamskoj državi.

Peking, inače, nad Ujgurima već dvije godine provodi sustavnu diskriminaciju natjeravši ih da za vrijeme Ramazana u lokalnim seoskim trgovinama prodaju cigarete i alkohol, a prošlog studenog Ujgurima su privremeno oduzete putovnice kako bi im spriječili putovanja u inozemstvo.