TRUMPOV MINISTAR OBRANE

'Nismo u Iraku kako bismo se domogli ičije nafte'

20.02.2017 u 11:33

Bionic
Reading

Američka vojska nije u Iraku kako bi se 'domogla ičije nafte', rekao je ministar obrane Jim Mattis u ponedjeljak prije no što je stigao u nenajavljeni posjet Bagdadu, distancirajući se na taj način od primjedbe predsjednika Donalda Trumpa.

Mattis, kojemu je ovo prvi posjet Iraku na dužnosti šefa Pentagona, nada se da će dobiti procjenu iz prve ruke dok iračke snage uz potporu SAD-a provode novu operaciju da istjeraju militante Islamske države iz Mosula, njihova posljednjeg uporišta.

On će se vjerojatno suočiti s pitanjima o Trumpovim primjedbama i potezima, uključujući i privremenu zabranu ulaska u SAD državljanima iz sedam zemalja - među kojima je i Irak - te izjavu o tome da je SAD trebao zadržati iračku naftu nakon svrgavanja vođe Sadama Huseina 2003. godine.


Trump je u obraćanju osoblju CIA-e u siječnju rekao: 'Trebali smo zadržati naftu. Ali ok. Možda ćete imati drugu šansu', kazao je. Upitan je li prijetnja o zadržavanju iračke nafte na dnevnom redu njegova puta u Irak, Mattis je glatko odbacio svaku pomisao o tome.

'Mislim da smo svi mi ovdje u ovoj sobi, svi mi u Americi, platili svoj plin i naftu i siguran sam da će tako biti i u budućnosti', rekao je Mattis maloj skupini novinara koji ga prate na putu.

'Nismo u Iraku kako bismo se domogli ičije nafte', naglasio je. Mattisove primjedbe samo su još jedan primjer razlike u političkim izjavama između njega i Trumpa, navodi Reuters.

Trump je priznao da se Mattis nije složio s njim o mučenju kao taktici ispitivanja, ipak odlučivši da će to pitanje prepustiti svom ministru obrane.