ZBOG NATO-A

Britanci optužuju: Rusija je planirala ubojstvo Đukanovića

19.02.2017 u 17:39

Bionic
Reading

Britanski dužnosnici vjeruju da je Rusija planirala ubiti bivšeg crnogorskog premijera Mila Đukanovića i svrgnuti njegovu vladu u listopadu prošle godine, objavio je britanski list Sunday Telegraph pozivajući se na visoke izvore u britanskoj vladi

List navodi, kako u nedjelju prenose podgorički mediji, da je državni udar trebao biti izveden na dan parlamentarnih izbora i da je plan podrazumijevao zauzimanje zgrade parlamenta i ubojstvo prozapadnog čelnika Đukanovića, a da su tu akciju vodili ruski obavještajci 'uz podršku i blagoslov Moskve kako bi sabotirali plan Crne Gore da se učlani u NATO'.

Plan je spriječen samo nekoliko sati prije nego što je trebao biti proveden u djelo, a njegov je cilj bio izazvati krvoproliće i nemire u zemlji uoči njezinog ulaska u članstvo NATO-a. 'Pokušaj državnog udara u Crnoj Gori planiranog za 16. listopada prošle godine bio je nesumnjiv primjer rastuće agresivne kampanje uplitanja u poslove Zapada', rekao je za Sunday Telegraph neimenovani izvor u britanskoj vladi, a prenosi podgorički Portal Analitika.

Britanski šef diplomacije Boris Johnson i američki državni tajnik Rex Tillerson, navodno su razgovorali o tome prošli tjedan prilikom svog prvog susreta. List podsjeća da su na potjernici Interpola dvojica ruskih državljana za koje crnogorske vlasti tvrde da stoje iza planiranih napada. 'Njih dvojica su mjesecima nadgledala novačenje i opremanje male skupine srpskih nacionalista koji su, prerušeni u policajce, trebali izvršiti napad na zgradu crnogorskog parlamenta i ubiti tadašnjeg premijera Mila Đukanovića', piše Sunday Telegraph.

List dalje navodi da je Kremlj demantirao bilo kakvu upletenost, a crnogorski tužitelj nije optužio ruske vlasti nego 'ruske nacionaliste', dok proruska oporba u Crnoj Gori tvrdi da je cijeli slučaj izlažiran. U članku se ističe da su britanske i američke obavještajne agencije pozvane da pomognu vlastima u Crnoj Gori da rasvijetle cijeli slučaj te da do sada prikupljeni dokazi upravo upućuju na to da su u cijeli slučaj umiješani i visoki ruski dužnosnici.