ČIŠĆENJE ZAPADNOG DIJELA

Počela završna bitka za Mosul, prvi cilj zračna luka

19.02.2017 u 13:40

Bionic
Reading

Iračke snage počele su u nedjelju, uz potporu koalicijskih snaga predvođenih SAD-om, napad na zračnu luku u Mosulu, prvi cilj kopnene ofenzive kojom se želi zauzeti zapadni dio grada koji je još u rukama Islamske države, objavila je iračka vojska.

Irački premijer Haider al-Abadi objavio je formalni početak kopnene ofenzive na zapadni Mosul, pozivajući iračke snage da 'poštuju ljudska prava' tijekom bitke. Militanti Islamske države u zapadnom Mosulu nalaze se zapravo u okruženju, zajedno s gotovo 650.000 civila, nakon što su ih iračke snage uz potporu SAD-a koje okružuju grad protjerale iz istočnog dijela grada u prvom dijelu ofenzive koji je završen prošli mjesec. Postrojbe iračke policije predvode napad na gradske četvrti koje se nalaze zapadno od Tigrisa, a cilj im je zračna luka, koja se nalazi na južnom rubu grada. Već su zauzeli nekoliko sela i mjesnu trafostanicu, pri čemu je poginulo nekoliko militanata i snajperista.

'Mosul bi bio teška bitka za bilo koju vojsku na svijetu', rekao je zapovjednik američkih snaga, general pukovnik Stephen Townsend. Irački zrakoplovi bacili su milijune letaka na zapadne četvrti Mosula upozoravajući stanovnike na predstojeću bitku. Ofenziva bi mogla natjerati u bijeg gotovo 400.000 civila, procjenjuje UN. Britanska nevladina organizacija Save the Children procjenjuje da se u zapadnom dijelu grada nalazi 350.000 djece mlađe od 18 godina i apelira da ih se zaštiti. Zapovjednici očekuju da će bitka za zapadne četvrti teža nego na istoku grada jer tenkovi i oklopna vozila ne mogu prolaziti kroz uske ulice.

Militanti su također izgradili mrežu prolaza i tunela koji će im omogućiti da se sakriju među civilima, brzo nestanu nakon napada i prate kretanje vladinih postrojbi, tvrde stanovnici grada, koji se ne usude bježati jer im militanti prijete smrću, boje se snajperista i mina. U zapadnom Mosulu nalazi se staro gradsko središte, drevne tržnice, glavna džamija i većina vladinih zgrada. Vođa Islamske države Abu Bakr al-Bagdadi proglasio je 2014. kalifat upravo u mosulskoj džamiji. Mosul je de facto glavni grad Islamske države u Iraku. Smatralo se da se u Mosulu nalazi oko 6000 militanata kada je sredinom listopada počela vladina ofenziva. Iračka vojska procjenjuje da ih je do sada poginulo više od tisuću.

Ostali su sada suočeni s napadom 100.000 ljudi, iračkih vojnika, kurdskih snaga i iranskih šijitskih paravojnih skupina. SAD, koji je poslao više od 5000 vojnika, predvodi međunarodnu koaliciju koja pruža ključnu zračnu i kopnenu potporu, uključujući topništvo.