VELIKO ISTRAŽIVANJE

Izabrani najbolji predsjednici u američkoj povijesti, Obama iznenadio

19.02.2017 u 09:05

Bionic
Reading

Abraham Lincoln, George Washington i Franklin D. Roosevelt proglašeni su trima najboljim predsjednicima u američkoj povijesti, dok je Barack Obama završio na dvanaestom mjestu, objavili su u petak povjesničari

U najboljih pet od 43 predsjednika nalaze se i Theodore Roosevelt i Dwight Eisenhower, stoji u tom povijesnom istraživanju koje je po treći put provela televizijska mreža C-SPAN, prenosi agencija Reuters.

Obamin prethodnik George W. Bush nisko je plasiran na 33. mjestu a bolji od njega je Richard Nixon (28.), Jimmy Carter (26.), Gerald Ford (25.), Bushov otac George H.W. Bush (20.), Bill Clinton (15.), Ronald Reagan (9) i John F. Kennedy na osmom mjestu.

'Velika trojica su još jednom Lincoln, Washington i FDR, kao što i trebaju biti. To što je Obama ušao na listu na broju 12 je dosta impresivno', tvrdi Douglas Brinkley, profesor povijesti na Rice Universityju.

Istraživanje se već provelo 2000. i 2009. godine, a u njemu je od 91 povjesničara predsjedništava zatraženo da rangiraju 43 bivša predsjednika po deset kategorija.

Obama, koji je nakon dva mandata napustio funkciju u siječnju s dobrom potporom javnosti, na trećem je mjestu u kategoriji 'jednake pravde za sve', ali 39. u 'odnosima s kongresom'.

'Očekivali biste da će se Obamina popularnost u vrijeme njegovog odlaska s funkcije preslikati u viši rang', ističe Edna Greene Medford, profesorica povijesti na sveučilištu Howard.

'No, naravno, povjesničari vole promatrati prošlost iz daljine, pa će samo vrijeme pokazati njegovu ostavštinu'.

Najgorim predsjednicima u povijesti proglašeni su Andrew Johnson, Franklin Pierce i James Buchanan, čak i iza Williama Henryja Harrisona koji je služio samo mjesec dana.