PROSVJED PROTIV TRUMPA

Restorani u SAD-u zatvorili vrata: 'Dan bez imigranata'

16.02.2017 u 13:53

Bionic
Reading

Više restorana, među njima neki od najpoznatijih u Washingtonu, neće u četvrtak raditi kako bi obilježili 'dan bez imigranta' i tako upozorili na štetnost protuuseljeničke politike američkog predsjednika Donalda Trumpa

'Vi bez papira, građani, imigranti iz cijeloga svijeta. Ujedinite se', poruka je kojom se na društvenim mrežama poziva na štrajk. 'Gospodine predsjedniče, bez nas i bez naše podrške, ova je zemlja paralizirana', stoji u pozivnici.

Inicijativa objavljena prošli tjedan u početku je bila slabo zapažena jer iza nje ne stoji središnji organizator. No proširila se kada su veliki i poznati restorani najavili da se kane pridružiti.

Američko-španjolski glavni kuhar Jose Andres, koji ima dvije zvjezdice, odlučio je zatvoriti pet svojih restorana u 'znak potpore' zaposlenicima, objavio je na Twitteru.

youtube Autor: youtube

U New Yorku, vlasnici lanca restorana Blue Ribbon najavili su da će zatvoriti sedam svojih restorana, a 'štrajk' su najavili i drugi restorani u New Yorku te u Philadelphiji.

Inicijativa se pojavila nakon što je prošli tjedan uhićeno i prognano više od 680 osoba koje nisu imale reguliran status, a njih tri četvrtine imalo je sudski dosje. Međutim, taj broj nije veći od broja prognanih u vrijeme administracije demokrata Baracka Obame.

Procjenjuje se da u Sjedinjenim Državama živi ilegalno 11 milijuna ljudi. Ljudi bez boravišne dozvole čine oko 9 posto zaposlenih u ugostiteljstvu.