ZBOG RATA U AFGANISTANU

Obami pada popularnost

06.12.2009 u 08:08

Bionic
Reading

Potpora Amerikanaca predsjedniku Baracku Obami pala je na 48 posto, prema nacionalnom ispitivanju CNN/Opinion Research Corp., unatoč visokim ocjenama njegove nedavno objavljene politike prema Afganistanu, objavila je u subotu TV mreža CNN

U ispitivanju je način na koji Obama obnaša dužnost predsjednika odobrilo 48 posto Amerikanaca, što je sedam posto manje nego u istraživanju mjesec dana ranije.

Pedeset posto ispitanih kazalo je da ne odobrava Obamino obnašanje dužnosti. Razlika od dva posto između odobravanja i neodobravanja ulazi unutar margine pogreške ispitivanja.

'Ispitivanje pokazuje da najveći pad potpore dolazi od bijelih birača bez fakulteta', rekao je Keating Holland, CNN-ov direktor za ispitivanja javnog mnijenja.

'To je jedna od mnogih indikacija da se rastuća nepopularnost Baracka Obame više može povezati s nezaposlenošću i slabim gospodarstvom nego s faktorima kao što su njegova strategija u Afganistanu', dodao je.

Šest od 10 ispitanih kazalo je da odobrava Obaminu odluku da pošalje dodatnih 30 tisuća vojnika u Afganistan. Dvije trećine također podupire njegov plan da 2011. počne povlačiti američke snage iz Afganistana, iako većina ispitanih smatra da je objava tog roka unaprijed bila loša zamisao.

Potpora za Obaminu politiku ne prenosi se u potporu za rat, većina se i dalje protivi angažmanu SAD-a u Afganistanu.

Rat u Afganistanu - Obamin rat

Anketa CNN/ORC-a donosi i potvrdu da se rat u Afganistanu sve više smatra Obaminim ratom, iako ga je naslijedio od prethodne Busheve administracije.

U anketi je 54 posto ispitanih kazalo da će kriviti Obamu za probleme s kojima bi se Amerikanci mogli suočiti u Afganistanu 2011.

Potpora Obami pala je za 18 posto među bijelcima bez fakulteta i za četiri posto među bijelcima koji su pohađali neki fakultet, što je naznaka da loše stanje gospodarstva i druga domaća pitanja štete američkom predsjedniku.

Obami je potpora pala za 15 posto među bijelcima mlađim od 50 godina, a za četiri posto među starijima od 50.

'To može dijelom biti zbog Afganistana', rekao je Holland, dodajući kako su mladi skupina koja je najteže pogođena rastom nezaposlenosti.

Ista je stvar i s bjelkinjama, čija je potpora Obami pala za 12 posto.

Obama nije prvi predsjednik SAD-a kojem je potpora pala ispod 50 posto u prvoj godini mandata.

Predsjedniku Ronaldu Reaganu postotak potpore pao je na 49 posto u studenome 1981. i ostao je ispod te razine iduće dvije godine. Predsjedniku Billu Clintonu potpora je također pala dosta ispod 50 posto u svibnju 1993, samo četiri mjeseca nakon inauguracije, što je najbrže zabilježen gubitak većinske potpore.

Istraživanje CNN/Opinion Researcha provedeno je telefonski na uzorku od 1.041 odrasle osobe, a ima marginu pogreške od plus/minus tri posto.

U tjednu zaključno sa 22. studenim prosječni postotak potpore za Obamu u anketama je iznosio 49 posto.