PREDIZBORNA AKCIJA?

Merkeličin CDU planira intenzivnije protjerivanje, Ljevica se protivi

10.02.2017 u 17:56

Bionic
Reading

Njemačka savezna vlada odbacila je u petak kritike humanitarnih udruga i ljevice koje se protive njezinu planu pojačanog protjerivanja osoba kojima je odbijen zahtjev za azilom te je objasnila da alternative nema

'Radi se o tomu da 40 posto onih koji dolaze u Njemačku kao izbjeglice ili podnositelji zahtjeva za azilom nemaju temelja tražiti zaštitu u Njemačkoj i to zato jer ili nisu proganjani ili uopće ne dolaze iz područja koja su zahvaćena oružanim sukobima', rekao je za javni servis ARD šef kancelarskog ureda Peter Altmeier (Kršćansko-demokratska unija CDU).

Protjerivanje čeka i one koji ne budu surađivali s vlastima, skrivali pravi identitet ili predstavljali opasnost po javni red i mir, rekao je Altmeier. Koalicijska demokršćansko-socijaldemokratska vlada Angele Merkel (CDU) postigla je u četvrtak navečer dogovor s predstavnicima saveznih pokrajina o mjerama za brže i temeljitije protjerivanje osoba koje nemaju pravnog temelja za ostanak u Njemačkoj.

Vlada u 'dogledno vrijeme' planira donošenje zakona o mjerama protiv mogućnosti produljenog pritvora za one koji trebaju biti protjerani. Predviđena je i mogućnost izgradnje smještaja u blizini velikih zračnih luka. Planirano je i osnivanje središnjeg ureda za koordinaciju protjerivanja na saveznoj razini.

Prema statistikama s kraja prošle godine u Njemačkoj boravi 207.000 osoba koje čekaju protjerivanje. Dogovor savezne vlade i predstavnika saveznih pokrajina pozdravili su predstavnici većine federalnih jedinca kao i Savez njemačkih gradova. Kiritke na račun planiranog intenziviranja procesa protjerivanja istaknuo je premijer savezne pokrajine Thueringen Bodo Ramelow (Ljevica).

'Dogovor oko protjerivanja nije ništa drugo nego predizborni potez vladajuće koalicije', rekao je Ramelow. Najave pojačanog protjerivanja kritizirale su i humanitarne organizacije poput Pro Asyla nazivajući ovakvu politiku 'brutalnom“.

Humanitarne organizacije posebice kritiziraju protjerivanja u Afganistan. Altmeier je objasnio kako 60 posto Afganistanaca koji u Njemačkoj zatraže zaštitu i stekne status izbjeglica. 'Ostalih 40 posto dolazi iz dijelova Afganistana koji su sigurni pa stoga ne postoji razlog za njihov ostanak u Njemačkoj', rekao je Altmeier.