SJEVERNA KOREJA

Tko bježi, dobije metak!

05.12.2009 u 10:53

Bionic
Reading

Sjevernokorejski graničari dobili su naredbu da otvore vatru na bilo koga tko pokuša izaći iz zemlje bez dopuštenja, prenio je u subotu južnokorejski list Chosen Sinbo

Državno povjerenstvo za obranu, glavno vladino tijelo na čijem je čelu Kim Jon Il, je vojnicima naredilo da odmah pucaju na sve one koji žele napustiti zemlju bez dopuštenja, piše list.

Do ovog poteza došlo je nakon vijesti o devalvaciji u Sjevernoj Koreji o kojoj službeni sjevernokorejski mediji nisu objavili ni riječi. Agencije prenose da je Pjongjang ovoga tjedna uklonio 'dvije nule' s vrijednosti svoje valute, što je za sto puta smanjilo vrijednost svih ušteđevina osim onih u državnim bankama.

Devalvacija je osiromašila i mnogobrojne trgovce koji su gotovinu zarađivali izvan službene ekonomije te izolirane komunističke zemlje.

Južnokorejski mediji javili su da je taj potez izazvao veliko nezadovoljstvo u Sjevernoj Koreji te da je doveo do oštrog pada unutarnje trgovine i do povećanja cijene ključnih namirnica poput riže.

Neki oblici slobodnog tržišta zaživjeli su u Sjevernoj Koreji nakon katastrofalne gladi krajem devedesetih godina u kojoj je, kako se procjenjuje, umrlo oko milijun od 22 milijuna stanovnika zemlje.

Pošto je državni sustav distribucije hrane kolabirao, građani Sjeverne Koreje okrenuli su se neslužbenoj razmjeni i trgovini preko granice s Kinom kako bi došli do robe koja se prodavala na neformalnim tržnicama diljem zemlje, koje su uglavnom djelovale izvan kontrole središnje vlasti.