ZBOG UKRAJINE

EU za sankcije Rusiji unatoč Trumpovu popuštanju

06.02.2017 u 19:42

Bionic
Reading

EU će zadržati sankcije Rusiji sve dok Moskva ne prestane podupirati pobunjenike na istoku Ukrajine, objavili su u ponedjeljak europski ministri vanjskih poslova, dok američki predsjednik Donald Trump obećava bolje odnose s Kremljom.

'Nema izgleda da ublažimo sankcije', rekao je britanski ministar vanjskih poslova Boris Johnson misleći na mjere koje je Britanija zajedno sa SAD-om uvela 2014. protiv ruskog energetskog, financijskog i obrambenog sektora.

Čini se da je EU ostala ujedinjena oko vanjskopolitičkih pitanja s kojima se ne slaže s Trumpom, uključujući Iran, Kinu i ulogu NATO-a.

EU, iako ovisna o ruskom plinu, kaže da nikada neće priznati rusko pripojenje Krima 2014. i očekuje da se Moskva drži mirovnog sporazuma iz Minska.

'Ne mogu reći što o tome misli SAD, ali mogu reći što o tome misle Europljani', rekla je europska povjerenica za vanjsku politiku Federica Mogherini.

Europski diplomati kažu da bi američko ublažavanje sankcija Rusiji otežalo EU-u zadržavanje sankcija. Mađarska, Italija, Grčka i Bugarska pokušavaju obnoviti poslovne odnose s Moskvom.

Trump je još prije inauguracije najavio da će ublažiti sankcije Rusiji u zamjenu za smanjenje ruskog nuklearnog arsenala, s čime se europski diplomati ne slažu.

Na zatvorenom sastanku u Bruxellesu, Johnson je pozvao europske kolege da ne popuštaju 'zamoru oko Ukrajine', rekli su diplomati.

Čertnaest članica EU-a, uključujući Britaniju, Švedsku i Dansku predložile su da se u završnoj izjavi ponovno izrazi potpora Kijevu, uključujući ukidanje viza za Ukrajince i punu primjenu sporazuma o slobodnoj trgovini između Unije i Ukrajine koji još čeka na potvrdu u nizozemskom parlamentu.