ZBOG IMIGRANATA

Tisuće prosvjedovale protiv Trumpa u Europi i SAD-u

05.02.2017 u 08:26

Bionic
Reading

Od Londona do New Yorka, od West Palm Beacha do Berlina, tisuće osoba nanovo je prosvjedovalo u subotu protiv Trumpove protuimigrantske izvršne uredbe

Najveći prosvjed odvijao se u Londonu s oko 10.000 osoba, po procjeni Guardiana. Prosvjednici su se okupili kasno ujutro ispred američkog veleposlanstva na poziv nekoliko proturasističkih, pacifističkih i organizacija protivnih strogim mjerama te krenuli prema Trafalgar Squareu s transparentima na kojima je pisalo ‘Ne rasizmu! Ne Trumpu! Dolje Trump!’

Uz izvršnu uredbu koja zabranjuje ulazak u SAD državljanima sedam muslimanskih zemalja a čiju je primjenu blokirao savezni sudac, organizatori su osudili ‘dosluh’ konzervativne premijerke Therese May i milijardera kojega je pozvala u državni posjet Ujedinjenom Kraljevstvu tijekom 2017.

Više od 1,8 milijuna potpisnika peticije on line zahtijeva da se državni posjet Trumpa svrsta na razinu običnog posjeta kako bi se kraljicu poštedjelo ‘neugodnosti’ protokolarnog susreta s američkim milijarderom. U Berlinu i Parizu približno tisuću osoba osudilo je izvršnu uredbu koju je u petak navečer blokirao savezni sudac iz Seattlea.

U glavnom gradu Njemačke prosvjednici su se skupili kod Brandenburških vrata gdje se nalazi američko veleposlanstvo. U West Palm Beachu, na Floridi, gdje Trump provodi vikend s obitelji, dvije tisuće osoba prosvjedovalo je u subotu navečer blizu njegova imanja Mar-a-Lago.

Tajne službe spriječile su prosvjednike da se približe ‘zimskoj Bijeloj kući’ kako su je prozvali predsjednikovi savjetnici. Uzvikujući ‘To nije moj predsjednik’ i noseći trans parente s natpisom ‘Ne zabrani za muslimane, ne zidu’, odlučili su prosvjedovati i protiv velikog plana izgradnje zida na meksičkoj granici.

U Washingtonu je nekoliko stotina osoba s ružičastim kapama koje su postale jedan od simbola protivljenja novom američkom predsjedniku, također prosvjedovalo hodajući od Bijele kuće do Kongresa. U New Yorku gdje su prosvjedi protiv Trumpa postali gotovo svakodnevni, približno 3000 osoba odazvalo se na poziv homoseksualne zajednice da iskažu solidarnost s muslimanima i svim zajednicama koje bi mogle biti zahvaćene tom izvršnom uredbom izdanom 27. siječnja.