BEZ JAMSTVA

S hrvatskom putovnicom u SAD mogu i 'zabranjeni' državljani

06.02.2017 u 10:48

Bionic
Reading

Hrvatski državljani koji imaju i državljanstvo neke od sedam većinski muslimanskih zemalja koje je američki predsjednik Donald Trump stavio na crnu listu, zabranivši njihovim građanima ulazak u SAD, mogu putovati u Ameriku po dosadašnjim uvjetima ako zahtjev za vizu podnesu s valjanom hrvatskom putovnicom, doznaje tportal u Ministarstvu vanjskih i europskih poslova

Je li se za hrvatske državljane išta promijenilo na temelju nove američke imigracijske politike i uredbe američkog predsjednika Donalda Trumpa o ograničenju ulaska u SAD? Pod kojim uvjetima hrvatski državljani mogu putovati u SAD?

'Hrvatski državljani nositelji valjane hrvatske putovnice koji su ujedno i državljani neke od sedam zemalja (hrvatski državljani s dvojnim državljanstvom) navedenih u Odluci koju je predsjednik Trump potpisao 27. siječnja 2017. godine, mogu podnositi zahtjev za vizu i putovati u Sjedinjene Američke Države sukladno dosadašnjim uvjetima uz uvjet da zahtjev podnesu s valjanom hrvatskom putovnicom', glasi odgovor MVEP-a.

To što mogu putovati ne znači, međutim, da će i stići na odredište u SAD-u, jer o tome u konačnici odlučuje američka granična policija, ista ona koja je nedavno vratila hrvatsku državljanku s aerodroma u Los Angelesu. Nakon što je sudac James Robart blokirao protuimigrantsku uredbu, američki predsjednik instruirao je ministarstvo domovinske sigurnosti da 'vrlo pažljivo' kontrolira sve osobe koje dolaze u SAD.

Podsjetimo, Trump je na 90 dana zabranio ulazak u zemlju državljanima Sirije, Irana, Iraka, Libije, Somalije, Sudana i Jemena, ustvrdivši da želi zaštititi Amerikance od terorističkih napada. Nakon blokade te uredbe, Ministarstvo pravosuđa zatražilo je da se odluka suca Robarta trenutačno opozove i na snagu vrati Trumpova uredba od 27. siječnja, ali je Okružni žalbeni sud u Seattleu to odbio učiniti.

Američko-arapski antidiskriminacijski odbor poručio je da je mjera izazvala 'kaos' za arapsko-američke obitelji čiji su se članovi navedenog datuma zatekli izvan zemlje.

Tog istog petka, na zagrebačkom Zrinjevcu održane su hrvatsko-ruske političke konzultacije. Pomoćnik ministra Gordan Bakota na konzultacijama je sa svojim ruskim kolegom Aleksandrom Bocan-Harčenkom, inače direktorom za Europu u ruskom ministarstvu vanjskih poslova, razmotrio niz bilateralnih pitanja, a raspravljena su i pitanja vezana uz područje jugoistočne Europe, kao i pojedine teme iz širih međunarodnih odnosa, priopćili su iz MVEP-a. Nakon održanih konzultacija, Bocan-Harčenka primio je i hrvatski šef diplomacije Davor Ivo Stier.

Tri dana kasnije, ministar Stier na traženje medija očitovao se o zabrani ulaska u SAD hrvatskoj državljanki koja je iz Pariza stigla u Los Angeles. Potvrdio je da se taj slučaj zbio, tvrdeći da to nema nikakve veze s Trumpovom uredbom i da zbog Zakona o zaštiti osobnih podataka ne može ulaziti u detalje.

Iz MVEP-a su tada podsjetili da valjana viza u putovnici nije jamstvo ulaska u zemlju, s obzirom na to da granična policija može ukinuti vizu ako utvrdi da za to nisu ispunjeni uvjeti.