POSKUPLJENE HRANE

Panika u Sj. Koreji zbog devalvacije wona

04.12.2009 u 14:48

Bionic
Reading

Jedan je prosjevernokorejski list objavio u petak da je Sjeverna Koreja devalvirala svoju valutu won u pokušaju obuzdavanja slobodnog tržišta i oduzimanja nezakonite zarade špekulantima

SEUL - Službeni sjevernokorejski mediji nisu objavili ni riječi o raširenim izvješćima da je Pjongjang ovaj tjedan uklonio "dvije nule" s vrijednosti svoje valute, što je za sto puta smanjilo vrijednost svih ušteđevina osim onih u državnim bankama.

Devalvacija je isto tako osiromašila mnogobrojne trgovce koji su gotovinu zarađivali izvan službene ekonomije te izolirane komunističke zemlje.

Chosen Sinbo, list tiskan u Japanu koji ima bliske veze sa sjevernokorejskim dužnosnicima, javio je da je devalvacija provedena krajem studenoga.

Većina analitičara pita se što sjevernokorejsko vodstvo želi postići tim dramatičnim potezom, koji u sebi nosi rizik poticanja inflacije, pa čak i pokretanja javnih prosvjeda.

Južnokorejski mediji javili su da je taj potez izazvao veliko nezadovoljstvo u Sjevernoj Koreji, te da je doveo do oštrog pada unutarnje trgovine i do povećanja cijene ključnih namirnica poput riže.

Neki oblici slobodnog tržišta zaživjeli su u Sjevernoj Koreji nakon katastrofalne gladi krajem devedesetih godina u kojoj je, kako se procjenjuje, umrlo oko milijun od 22 milijuna stanovnika zemlje.

Pošto je državni sustav distribucije hrane kolabirao, građani Sjeverne Koreje okrenuli su se neslužbenoj razmjeni i trgovini preko granice s Kinom kako bi došli do roba koje su se prodavale na neformalnim tržnicama diljem zemlje koje su uglavnom djelovale izvan kontrole središnje vlasti.