SUMMIT NA MALTI

Plenković o sastanku s Orbanom: Sjedimo blizu jedan drugog

03.02.2017 u 12:00

Bionic
Reading

Premijer Andrej Plenković doputovao je sinoć na Maltu gdje danas sudjeluje na neformalnom sastanku na vrhu zemalja Europske unije. Čelnici EU-a razgovaraju o migracijama, a glavne teme rasprava bit će središnja sredozemna ruta, Libija i budućnost Europske unije u kontekstu novih globalnih previranja. Upitan za očekivani susret s mađarskim premijerom Viktorom Orbanom i razgovor o Ini i MOL-u, Plenković je rekao da će biti prigode za razgovor jer sjede relativno blizu jedan drugog

Prilikom dolaska na sastanak Plenković je okupljenim novinarima odgovorio na pitanje što očekuje od današnjeg sastanka.

'Raspravljat ćemo o pitanju migracija, srednjoj mediteranskoj ruti, povećanom priljevu migranata u posljednjih nekoliko mjeseci. Prije svega, partnerstvo s ključnim afričkim državama, a ujedno i oni ostali mehanizmi koji osiguravaju pravni okvir za reguliranje jačanja vanjskih granica i prihvat migranata.

Naravno da će temeljna rasprava danas poslijepodne biti priprema za 60. godišnjicu Rimskih ugovora, budućnost Europe nakon Brexita, mijenjajući globalni kontekst. Mislim da će to biti srž razgovora', najavio je Plenković.

Upitan misli da će Europa zadržati jedinstvo, odgovorio je potvrdno.

'Mislim da moramo zadržati jedinstvo upravo u ovakvim okolnostima. Hrvatska je nova članica koja je, naravno, u cijelosti prigrlila europske i univerzalne vrijednosti. U ovom trenutku treba naći novi, kohezivni narativ koji bi pokazao da je Europa jedinstvena i da se može suočavati s novim globalnim kontekstom. To je ključ, a isto je pitanje i europske solidarnosti koja je temeljno načelo cijelog projekta.'

Premijer nije ništa otkrio o očekivanom sastanku s mađarskim premijerom Viktorom Orbanom i razgovoru o slučaju Ine i MOL-a.

'Mi ćemo se danas tijekom dana vidjeti, sjedimo relativno blizu jedan drugome, prema tome imat ćemo dosta prigode za razgovarati. Naravno da ćemo dotaknuti bilateralne odnose Hrvatske i Mađarske i najaktualnije teme', rekao je Plenković.