KOD TOMISLAVGRADA

Dim mjesecima suklja iz utrobe zemlje

02.01.2009 u 15:06

Bionic
Reading

Prije tri mjeseca, netko je naložio vatru na livadi niže od Kongore kraj Tomislavgrada koja i danas gori. Dim suklja iz utrobe brežuljka nastalog tijekom rata kada je tu iz novootvorenog rudnika ugljena deponirana jalovina

U njoj je, očito, bilo i mnogo ugljena koji se zapalio, a vatru nisu mogle ugasiti ni obilne jesenske kiše, piše Slobodna Dalmacija. Vjetar nosi dim prema okolnim selima, a smrad se osjeti i u gradu kada puše istočni vjetar.

Duvanjski gastarbajteri koji su stigli na odmor za Božić misle da se radi o nekoj novoj tvornici ili pak o početku izgradnje termoelektrane, o čemu se naveliko priča.

'Možda je dobro da se zapalila ta jalovina', kaže Miro Šumanović, predsjednik eko-udruge Duvanjska visoravan u Tomislavgradu.

Naime, zagovornici izgradnje termoelektrane i otvaranja rudnika ugljena često nas uvjeravaju da ti pogoni neće zagaditi okoliš.

Pogledajmo koliko zagađenja proizvede samo jedan zapaljeni deponij ugljena, što je u odnosu na termoelektranu tek sitnica. Ovo je dobar primjer što bi učinila termoelektrana i rudnik iz kojih bi izlazilo svakodnevno na tisuće tona prašine, pepela i dima.

Ekolozi se ipak zalažu za gašenje zapaljene jalovine. Kažu da se to ne može učiniti vodenim šmrkovima, ali može navoženjem zemlje na paljevinu. A to bi trebala učiniti općinska komunalna služba. Ili će ostati kao duvanjska vječna vatra.