DEUTSCHE WELLE

Hrvatska, Rumunjska i Makedonija primjeri 'Balkana u raljama korupcije'

26.01.2017 u 20:13

Bionic
Reading

Deutsche Welle objavio je veliku priču o 'Balkanu u raljama korupcije', u kojoj ističe kako se od vlasti proklamirana borba protiv korupcije rijetko provodi u praksi. Kao primjeri takvog stanja navode se Rumunjska, Makedonija i Hrvatska

'Borba protiv korupcije i starih klijentelističkih mreža bile su glavne teme novog rumunjskog predsjednika Klausa Iohannisa kada je krajem 2014. izabran na tu poziciju. Tada je među njegovim pristalicama vladala skoro pa euforično raspoloženje, govorilo se o da u Rumunjskoj počinju nova vremena', kaže se na početku članka Deutsche Welle naslovljenom 'Balkan u raljama korupcije'.

Njemački medij onda napominje da se 'dvije godine kasnije u Rumunjskoj vraćaju stara vremena', jer novoizabrana lijevoliberalna vlada planira uskoro oslabiti stroge antikorupcijske zakone. Planira se i amnestija 2.500 ljudi, koja će osloboditi i niz političara i činovnika osuđenih za korupciju.

Razloge svega toga je osloboditi put predsjedniku vladajuće stranke Liviju Dragnei do premijerske pozicije, s obzirom na to da je dotični osuđen na dvije godine uvjetno zbog izbornih manipulacija, a i optužen je zbog zloupotrebe ovlasti. Zbog svega toga, Rumunji sad masovno prosvjeduju na ulicama.

To je samo jedan od primjera kako u Jugoistočnoj Europi borba protiv korupcije baš i ne funkcionira, a druga dva koja Deutsche Welle navodi su Makedonija i Hrvatska. Za Hrvatsku piše da 'za razliku od Rumunjske, u njoj je borba protiv korupcije često kao tigar bez zuba', jer je unatoč brojnim optužnicama za korupciju, koje se tiču i visokopozicioniranih političara i bankara, rijetko tko doista pravomoćno osuđen.

'Većinom se procesi toliko odugovlače da optužbe djelomično ili posve zastarijevaju, ili pak presude prvostupanjskih sudova budu ukinute na višim instancama', opisuje DW hrvatsku borbu protiv korupcije. Kao najpoznatiji primjer takve prakse navodi se suđenje bivšem premijeru Ivi Sanaderu čiju je presudu ukinuo Ustavni sud zbog formalnih pogrešaka i naredio novo suđenje.

'Analitičari smatraju da će Sanader u novom procesu najvjerojatnije biti oslobođen. Pikantan detalj u svemu je i to da je sudac Ustavnog suda Davorin Mlakar umiješan u jednu korupcijsku aferu', piše DW. Slaba utjeha građanima Hrvatske može biti to što Deutsche Welle antikorupcijsku kampanju u Makedoniji opisuje kao 'još apsurdniju od hrvatske'.