SAMO PRIVREMENO

Papa će imenovati izaslanika koja će voditi Malteški red

25.01.2017 u 16:43

Bionic
Reading

Papa Franjo će imenovati osobnog izaslanika koji će nakon ostavke čelnika katoličke viteške i dobrotvorne institucije voditi Suvereni malteški red, priopćio je u srijedu Vatikan

Nakon mjesec dana sukoba između Suverenog viteškog Malteškog reda i Svete Stolice, Veliki meštar reda Matthew Festing pristao je u srijedu podnijeti ostavku na zahtjev pape Franje. Britanac Matthew Festing, (67), još mora okupiti svoje Suvereno vijeće kako bi ostavka formalno bila potvrđena.

Veliki meštri spomenute institucije osnovane u 11. stoljeću obično doživotno obnašaju svoju funkciju. Sukob između Vatikana i Malteškog reda promatrači ocjenjuju kao sukob između crkvenih liberala i konzervativaca. On je buknuo prošlog mjeseca kada je papa Franjo imenovao petočlano vijeće kako bi ispitao okolnosti slučaja u kojem je smijenjen treći čovjek Malteškog reda, Albrecht von Boeselager, navodno zbog toga što je dopustio Malteškom redu da sudjeluje u programima podjele besplatnih kondoma u cilju sprečavanja širenja AIDS-a.

Konzervativci kažu da korištenje kondoma krši crkveni nauk, ali papa Franjo i njegov prethodnik Benedikt XVI. su rekli da bi se njihova primjena mogla opravdati u kontekstu borbe protiv AIDS-a. Privremeno će red malteških vitezova predvoditi drugi čovjek reda, sve do izbora novog Velikog meštra.

Vodeći čelnici Malteškog reda nisu svećenici, ali se zaklinju na skromnost, čednost i poslušnost Papi. Red, prvotno osnovan u cilju zaštite i liječničke skrbi za hodočasnike u Svetoj zemlji tijekom križarskih pohoda, ima status suverenog tijela. Održava diplomatske odnose s preko 100 zemalja i Europskom unijom i uživa status promatrača u Ujedinjenim narodima.

Malteški red ima 13.500 članova, 25.000 zaposlenika i 80.000 volontera diljem svijeta. Festing, dosadašnji princ i veliki meštar Suverenog viteškog Malteškog reda, predao je 2013. u Rimu insignije malteškog viteza Emiliju Marinu, prorektoru za međunarodnu suradnju Hrvatskog katoličkog sveučilišta u Zagrebu. Također je prvi suveren Malteškog reda koji je službeno posjetio Hrvatsku 2008.