ODREKAO SE DUŽNOSTI

Zuroff kritizirao Netanyahua jer u izjavi o Hrvatskoj nije spomenuo holokaust

24.01.2017 u 19:14

Bionic
Reading

Čelnik Centra Simon Wiesenthal Efraim Zuroff optužio je Izrael da se ‘odrekao svoje dužnosti’ prema preživjelima holokausta nakon što izraelski premijer Benjamin Netanyahu u izjavi o Hrvatskoj tijekom posjeta premijera Andreja Plenkovića nije spomenuo genocid, javili su izraelski mediji

Efraim Zuroff to je izjavio u utorak tijekom radnog posjeta Plenkovića Izraelu, u vrijeme spora između njegove vlade i židovske zajednice u Hrvatskoj, javila je Židovska telegrafska agencija (JTA). Agencija prenosi da je Koordinacija židovskih općina odlučila bojkotirati tradicionalni skup sjećanja koji organiziraju hrvatske vlasti u povodu Međunarodnog dana sjećanja na žrtve holokausta 27. siječnja.

Predsjednik Židovske općine Zagreb Ognjen Kraus tu je odluku obrazložio navodnom neprimjerenom reakcijom hrvatskih vlasti na relativizaciju ustaštva u Hrvatskoj. JTA također navodi da se hrvatska predsjednica Kolinda Grabar-Kitarović fotografirala u studenom sa ‘zastavom hrvatskom fašističkog marionetskog režima tijekom Drugog svjetskog rata’ a da su ovog mjeseca ‘veterani Drugog svjetskog rata ugravirali ustaški slogan na spomen ploču postavljenu u gradu Jasenovcu’. ‘Vlasti su ignorirale zahtjeve židovske zajednice da se ta ploča ukloni’, ističe JTA.

Također piše da je prošli tjedan ravnatelj jedne hrvatske srednje škole zatvorio izložbu o holokaustu koju je Kuća Anne Frank u Amsterdamu pomogla postaviti u njegovoj školi. On je rekao za lokalne medije da se protivi predstavljanju ustaša kao ubojica, prenosi JTA. Zuroff je pisao u ponedjeljak hrvatskom veleposlanstvu u Izraelu tražeći da ravnatelj bude otpušten.

‘Međutim, u Netanyahuovoj izjavi za medije o sastanku s Plenkovićem nije bilo izravne niti neizravne napomene o tim kontroverzama. Umjesto toga, on je zahvalio Hrvatskoj na pomoći Izraelu u borbi protiv šumskih požara; pohvalio je Hrvatsku, koja je članica EU-a, za potporu Izraelu na međunarodnim forumima i pozvao je da nastavi pomagati Izraelu u borbi protiv 'militantnog islamskog terorizma'‘, rekao je Zuroff, prenosi JTA.

Zuroff je rekao da iako cijeni potrebu Izraela da očuva i njeguje svoje prijateljske odnose s istočnoeuropskim zemljama, židovska država ipak ‘trenutačno ima dovoljno mogućnosti da nađe načine da izrazi svoju zabrinutost zbog revizionizma holokausta i zloporabe sjećanja na holokaust a da ne naškodi bilateralnim odnosima’.