'PROUSTAŠE U ŠKOLAMA'

Zgroženi Zuroff zahtijeva smjenu ravnatelja Belamarića

24.01.2017 u 13:06

Bionic
Reading

Centar Simon Wiesenthal sa sjedištem u Jeruzalemu uputio je danas prosvjedno pismo hrvatskom veleposlanstvu u Tel Avivu, zahtijevajući hitnu smjenu ravnatelja srednje škole u Šibeniku koji je zabranio izložiti panoe s prikazima partizana i ustaških zločina protiv Srba, Židova, Roma i hrvatskih antifašista u sklopu međunarodne izložbe 'Anne Frank - povijest za sadašnjost', zbog čega je izložba napustila Šibenik

Izložba u organizaciji Anne Frank House iz Amsterdama fokusirana je na priču o Anni Frank i uključuje nekoliko dodatnih izložbenih panoa u svrhu objašnjenja konteksta Holokausta u Hrvatskoj, s naglaskom na ulogu ustaša u masovnim ubojstvima manjina i protivnika njihova režima.

Lovac na naciste Efraim Zuroff, direktor za Istočnu Europu u Centru Simon Wiesenthal, jutros je uputio pismo Tini Krce, opunomoćenoj ministrici i privremenoj otpravnici poslova u hrvatskom veleposlanstvu u Tel Avivu, upozoravajući je na opasnost od prepuštanja obrazovanja srednjoškolaca simpatizerima ustaša.

'Pretpostavljam da ste itekako svjesni ustaških zločina i da prepoznajete važnost učenja hrvatske djece o opasnostima nacionalističkog ekstremizma', stoji u pismu kojim se Krce obavještava o zgroženosti Centra Simon Wiesenthal time što je jedna srednjoškolska ustanova u Šibeniku 'povjerena simpatizerima ustaša'.

'Nadamo se da će g. Belamarić biti smijenjen sa svoje funkcije u najskorijem mogućem roku. Ako ne bude smijenjen, to će biti pokazatelj da je nostalgija za ustašama savršeno legitimna u današnjem hrvatskom školskom sustavu', navodi Zuroff.