SPORNI MOGUĆI DAROVI

Bivši američki veleposlanik u Češkoj tuži Trumpa zbog sukoba interesa

24.01.2017 u 12:12

Bionic
Reading

Protiv novoizabranog američkog predsjednika Donalda Trumpa jučer je podignuta prva tužba od njegove inauguracije. Radi se, naime, o tužbi zbog sukoba interesa, a podizanje tužbe predložio je Norman Eiser, bivši američki veleposlanik u Češkoj te fakultetski kolega sada već bivšeg predsjednika Baracka Obame

Kako piše ugledni The New York Times, tužbu je u New Yorku na Eisenov prijedlog podnijela udruga Građani za odgovornost i etiku u Washingtonu, navodeći kako je Trump zbog biznisa i poslovne imovine krši klauzulu američkog Ustava.

U tužbi koju je sastavio Eisen, inače bivši član Posebnog vladinog vijeća za etiku, traži se sprečavanje novoizabranog predsjednika u 'primanju novca od stranih entiteta'.  Primanje novaca, pojašnjava se u optužnom prijedlogu, odnosi se na plaćanje stranaca i stranih delegacije prilikom odsjedanja u Trumpovom hotelu.

Američki predsjednik odmah je odbacio optužbe, navodeći kako je tužba neosnovana.      

Naime, klauzula u američkom ustavu zabranjuje predsjedniku primanje darova ili gotovinu, a amandman je ušao u Ustav nakon što je autor Deklaracije nezavisnosti Benjamin Franklin primio od francuskog kralja kutiju za burmut optočenu sa 408 dijamanata, dok je član američkog kongresa John Jay od španjolskog kralja dobio konja.