NA PRIJEDLOG PAPE

Opus Dei dobio svog četvrtog čelnika u povijesti

24.01.2017 u 11:55

Bionic
Reading

Konzervativna, za mnoge i kontroverzna rimokatolička prelatura Opus Dei imenovala je Fernanda Ocariza, rođenog u Parizu u španjolskoj obitelji, za svog četvrtog čelnika u povijesti. Sedamdesetdvogodišnjeg Ocariza službeno je na to mjesto predložio papa Franjo, priopćio je u utorak Opus Dei.

Monsinjor Ocariz, koji je dosad bio generalni vikar Opusa Dei., izabran je za čelnika organizacije u ponedjeljak navečer u Rimu, nakon završetka izbornog kongresa koji okuplja 156 svećenika i muškaraca laika.

'Djelo Božje' - prijevod latinskog imena organizacije - utemeljio je 1928. u Španjolskoj mladi svećenik Josemaria Escriva da Balaguer (1902-1975) koji je bio uvjeren da je obični, svakodnevni život put ka svetosti. Ivan Pavao II. proglasio ju je osobnom papinskom prelaturom.

Opus Dei je danas prisutan diljem svijeta. Broji 92.600 ljudi, ali samo 2083 svećenika, koji vrlo strogo prakticiraju svoju vjeru. Više od polovice članova, 57 posto, čine žene.


Ocariz je diplomirao fiziku na sveučilištu u Barceloni, a potom je studirao teologiju na Papinskom lateranskom sveučilištu. Doktorat je stekao na Sveučilištu Navarro 1971. i tada je zaređen za svećenika. Sada, između ostalog, predaje teologiju na Papinskom sveučilištu Svetog križa u Rimu i objavio je niz djela. Savjetnik je Rimskoj kuriji u više tijela, uključujući Kongregaciju za nauk vjere, Kongregaciju za kler i Papinsko vijeće za novu evangelizaciju.

Njegov prethodnik, španjolski prelat Javier Echevarria, preminuo je 12. prosinca u Rimu u 84. godini.