POVLAČENJE IZ TTP-A

Svijet poludio zbog Trumpove odluke: 'To je sramota'

24.01.2017 u 10:40

Bionic
Reading

Azijsko-pacifičke zemlje koje se nadaju stvoriti regionalnu trgovinsku zonu kao dio dosad najvećega trgovinskog sporazuma rekle su u utorak da će nastaviti napore na tome bez SAD-a, pošto je Donald Trump rekao da se SAD povlači iz Transpacifičkog partnerstva (TPP)

Japanski ministar financija Taro Aso na konferenciji za novinare je rekao da će Japan nastaviti surađivati s ostalim zemljama članicama TPP-a na promicanju slobodne trgovine a ministar vanjskih poslova Fumio Kishida rekao je da će nastaviti razgovarati sa SAD-om.

'Vjerujem da i SAD razumije važnost slobodne trgovine. Stoga je važno nastaviti blisku komunikaciju s (Washingtonom)', rekao je Kishida.

Premijer Shinzo Abe izravno će razgovarati s Trumpom o TPP-u prilikom sljedećeg susreta, rekao je vladin glasnogovornik Yoshilde Suga.

Australski ministar trgovine Steven Ciobo rekao je da je američko povlačenje 'velika sramota , ali nije neočekivano' te dodao da ga zanima može li TPP s 12 članica minus jedna funkcionirati.


Australija želi održati na životu mogućnost ratificiranja sporazuma i već je održala razgovore s Kanadom, Meksikom, Japanom, Novim Zelandom i Malezijom o radu na alternativnom rješenju, rekao je Ciobo.

'Australija i dobar dio ostalih članica TPP-a vrlo su usredotočene na to da se osigura postizanje ciljeva dogovorenih u sklopu TPP-a', rekao je on za televizijsku mrežu Sky News.

Novozelandski ministar trgovine Todd McClay izrazio je isto mišljenje, te rekao da njegova zemlja želi nastaviti slijediti ostale članice. Sporazum još uvijek vrijedi kao sporazum o slobodnoj trgovini s drugim uključenim zemljama, dodao je.

Trump je u ponedjeljak službeno povukao Sjedinjene Države iz TPP-a, odmičući se od svojih azijskih saveznika dok utjecaj Kine u regiji raste.


Taj sporazum potpisalo je 2015. 12 zemalja Azije i Pacifika koje predstavljaju 40 posto svjetskog gospodarstva, ali još nije stupio na snagu. Bez SAD-a, preostale članice TPP-a su Australija, Brunei, Kanada, Čile, Japan, Malezija, Meksiko, Novi Zeland, Peru, Singapur i Vijetnam.

Australija je rekla da se Kina i Indonezija mogu priključiti u vakuumu nastalom nakon odlaska SAD-a. TPP još uvijek nije stupio na snagu jer ga dio zemalja još nije ratificirao.

Novozelandski ministar trgovine rekao je da će se ministri preostalih zemalja TPP-a sastati tijekom sljedećih nekoliko mjeseci kako bi razgovarali o načinima spašavanja trgovinskog sporazuma, koji se u Aziji smatra protutežom jačanju kineskog utjecaja.