KRENUO IZBOR PRELATA

Doznajte kako se bira prvi čovjek Opusa Dei

23.01.2017 u 16:43

Bionic
Reading

Proteklog vikenda u Rimu je započeo proces izbora i imenovanja prelata Opusa Dei, a nakon što ga potvrdi Papa, postat će treći nasljednik sv. Josemarije i preuzeti poziciju biskupa Javiera Echevarrije, koji je preminuo u Rimu 12. prosinca prošle godine

Samo svećenik može biti izabran za prelata te mora imati najmanje 40 godina i biti član Kongresa izbornika. Pored toga, mora biti inkorporiran u prelaturu najmanje 10 godina, od čega svećenik pet godina.

Trenutačno ima 94 svećenika iz 45 zemalja koji zadovoljavaju navedene kriterije. Među njima su brojni regionalni vikari, odnosno predstavnici prelata u svakoj zemlji ili okrugu, te drugi svećenici koji su uključeni ili su bili uključeni u pastoralni rad Opusa Dei u Rimu ili u 49 okruga od kojih je sačinjena prelatura.

Statuti prelature opisuju brojne ljudske, duhovne i pravne kvalitete koje prelat mora posjedovati kako bi se osiguralo da ovu dužnost prikladno izvršava. Ukratko, mora se isticati u načinu na koji živi kreposti ljubavi i razboritosti, u pobožnosti, ljubavi prema Crkvi i vjernosti duhu Opusa Dei. Također, treba imati široku kulturu i obrazovanje, kako u crkvenim tako u civilnim studijima te iznimne darove za pastoralno upravljanje.

Izborni proces otvara se plenarnim sastankom ženskog vijeća prelature, nazvanog Centralno savjetništvo, a počeo je prošle subote, a izborni kongres započeo je danas.

U procesu će sveukupno sudjelovati 194 vjernika Opusa Dei, a sastojat će se od svećenika i laika u dobi od najmanje 32 godine života koji su uključeni u prelaturu najmanje devet godina. Oni su izabrani među vjernicima prelature raznih zemalja u kojima Opus Dei obavlja svoj pastoralni rad.

U Centralnom savjetništvu svaka članica predaje listu s imenom ili imenima onih svećenika u izbornom kongresu koji su prepoznati kao najprikladniji za poziciju prelata. Članovi kongresa tada, imajući ove preporuke na umu, započinju glasački proces. Kada se završi izbor i kada odabrana osoba prihvati imenovanje, ona osobno ili putem nekog drugog traži potvrdu od Svetog Oca budući da je on onaj koji imenuje prelata Opusa Dei.

Nakon što prelat bude izabran, članovi kongresa sastaju se idućih dana radi izbora članova centralnih vijeća koja će pomagati prelatu u upravljanju prelaturom. Naposljetku, članovi kongresa analiziraju stanje prelature i njezinih apostolskih aktivnosti diljem svijeta. Proučavaju prijedloge u plenarnim zasjedanjima, koji postavljaju smjernice za upravljanje prelaturom tijekom osmogodišnjeg razdoblja do sljedećeg redovnog zasjedanja generalnog kongresa.

Opus Dei (Rad Božji) osobna je prelatura Katoličke crkve koju je osnovao sveti Josemaría Escrivá 1928. godine.

Opus Dei pomaže običnim ljudima živjeti svoj kršćanski poziv u svakodnevici nudeći im duhovnu potporu i izobrazbu koje su im za to potrebne. Promiče svijest o univerzalnom pozivu na svetost, a taj se cilj ostvaruje duhovnim obnovama, jutarnjim i večernjim razmatranjem, tečajevima filozofije i teologije i individualnim duhovnim vodstvom, ponajprije za pripadnike, ali i za ostale koji osjećaju potrebu za takvom duhovnom pomoći.

Autor: Youtube

Glavno apostolsko djelovanje Opusa Dei ostvaruje se po njegovim pripadnicima koji kao slobodne i odgovorne osobe djeluju samoinicijativno. Osim toga postoje i korporativna djela, a to su konferencijski centri, škole i sveučilišta, studentski domovi, klubovi za mlade, poljoprivredne škole i zdravstvene ustanove u kojima Opus Dei brine isključivo o duhovnim i vjerskim aspektima. Uvijek se radi o neprofitnim pothvatima usmjerenim na obrazovne, karitativne ili slične socijalne usluge.

Pripadnici Opusa Dei uglavnom rade na svojim poslovima i žive obiteljskim i društvenim životom kao svatko drugi, ali redovno pristupaju sakramentima i svaki dan odvajaju vrijeme za molitvu, duhovnu literaturu i druge oblike pobožnosti. Nastoje prakticirati kršćansko odricanje, posebice u malim stvarima - na poslu, u obitelji, dajući drugima prvenstvo, pazeći na detalje. Također, obavljaju godišnju duhovnu rekolekciju, pohađaju predavanja ili tečajeve o vjeri i oblicima razvijanja duhovnog života.

Opus Dei u Hrvatskoj je u posljednje vrijeme bio prilično aktivan, a nedavno je ispred riječkog HNK-a organizirao molitvu i prosvjed protiv još izvedbe predstave 'Hrvatsko glumišteOlivera Frljića i Marina Blaževića. Pedesetak katolika koji su molili za redatelja i autora predstave, iako predstavu nisu gledali, namjeravali su peticijom prikupiti 10.000 potpisa i smijeniti intendanta, o čemu su izvijestili tadašnju ministricu kulture Andreu Zlatar Violić i gradonačelnika Vojka Obersnela.

Opus Dei smatra se moćnom crkvenom međunarodnom organizacijom koja želi oslabiti demokracije kako bi Katoličkoj crkvi osigurala što veći utjecaj u državi, a prema dobrim poznavateljima organizacije, odlikuje se zatvorenošću, netransparentnošću, radikalnošću stavova i regrutiranjem imućnih i utjecajnih poduzetnika i političara.

Jedan je od najistaknutijih pripadnika Opusa Dei u Hrvatskoj Stjepo Bartulica, utjecajni konzervativac i profesor političke filozofije na Katoličkom sveučilištu koji je bio savjetnik za vjerska pitanja bivšeg predsjednika Ive Josipovića, a potom i posebni savjetnik za vanjsku politiku bivšeg premijera Tihomira Oreškovića.

U hrvatskim medijima nagađalo se kako Opusu Dei pripada i Vice Batarelo, predsjednik udruge Vigilare, no on takvo što nije potvrdio navodeći kako 'to ne spada pod osobni, duhovni život'.

Batarelo je, inače, predstojnik Ureda za pastoral obitelji Zagrebačke nadbiskupije od 2010., koji je glavni koordinator i predvodnik bračnih i obiteljskih pitanja, inicijativa i smjernica na području Zagrebačke nadbiskupije. Jedan je organizatora pohoda pape Benedikta XVI. Hrvatskoj 2011. i višednevnog boravka američke konzervativne znanstvenice i publicistkinje Judith Reisman u Hrvatskoj 2013. Jedan je od sudionika šire koordinacije građanske inicijative U ime obitelji koja je sakupila 749.316 potpisa građana za raspisivanje Referenduma o ustavnoj definiciji braka, a zalaže se za promicanje konzervativne misli u Hrvatskoj.