AMERIKA ZAPANJENA

'Trumpova administracija nudi alternativne činjenice o očitom'

23.01.2017 u 13:17

Bionic
Reading

Novi američki predsjednik Donald Trump započeo je svoj prvi tjedan u Bijeloj kući u teško defenzivi nakon su milijuni Amerikanaca izašli na ulice tijekom vikenda prosvjedujući protiv njegovih proklamiranih politika koje prijete narušavanjem ljudskim prava brojnih društvenih skupina.

Uzdrman najvećim prosvjedom od vijetnamskog rata, Donald Trump i njegovi pomoćnici tijekom prvog vikenda u Bijeloj kući nastojali su uvjeriti javnost da je njegovu inauguraciju uživo pratio rekordan broj ljudi iako se iz fotografija jasno vidi da nije tako, piše Guardian.

Glasnogovornik Bijele kuće Sean Spicer na prvom brifingu na toj dužnosti nasrnuo je na novinare optuživši ih za, kako je on to nazvao, 'namjerno lažno izvještavanje s Trumpove inauguracije': 'Smatrat ćemo novinare odgovornima'.

Ovo je bila najposjećenija inauguracija u povijesti, točka', kazao je Spicer u jednoj od nekoliko izjava koje su u suprotnosti s fotografijama i podacima o broju korisnika javnog prijevoza na dan inauguracije. Poručio je da su pokušaji da se umanji entuzijazam oko inauguracije sramotni i pogrešni.

Kellyanne Conway, Trumpova savjetnica, je izjavila za NBC u nedjelju odgovarajući na da tvrdnju voditelja da je Spicer lagao hladno uzvratila da je on samo ponudio alternativne podatke. Njena fraza je zapanjila javnost.

O ovome piše i Washington Post koji smatra da je izraz 'lažne vijesti', jedna od popularnijih fraza u posljednjih godinu dana, otišao u prošlost i upravo zamijenjen 'alternativnim činjenicama'.

'Alternativne činjenice', prema američkim medijima, novi su način obraćanja nove administracije medijima i građanima, jer ako je Tumpova administracija spremna lagati o nečemu što je tako očito i neupitno poput posjećenosti inauguracije, samo zamislite o čemu je još spremna lagati, navodi se u dokumentu koji se pojavio na društvenim mrežama i koji je navodno napisao bivši službenik Bijele kuće, a u kojem objašnjava što Trumpov tim pokušava izvesti.

Neovisno o tome tko je autor dokumenta, u njemu ima nekoliko dobrih zapažanja, jer Trump već mjesecima koristi svoje 'činjenice' kad mu prave ne odgovaraju. I glasnogovornik Bijele kuće i Trumpova savjetnica u posljednja su dva dana potvrdili kako pokušavaju postaviti presedan tvrdeći kako ne priznaju koncept činjenica – oni imaju svoje, 'alternativne činjenice' i služit će se njima, piše Washington post, dodajući za kraj: 'Dobrodošli u novu stvarnost – odnosno stvarnosti.'