UJEDINJENI PROTIV MOSKVE

Senatori predlažu zakon koji bi blokirao ukidanje sankcija Rusiji

23.01.2017 u 12:05

Bionic
Reading

Američki senatori namjeravaju Gornjem domu parlamenta predložiti zakon kojim bi se blokirala mogućnost ukidanja sankcija Rusiji za koje se zalaže novoizabrani američki predsjednik Donald Trump

Među najoštrijim zagovornicima zakona o blokadi ukidanja sankcija su demokratski senator New Yorka Chuck Schumer te njegov republikanski kolega iz Arizone John McCain, koji su u razgovoru za televiziju ABC najavili prijedlog zakona.

'Ukoliko se ukinu sankcije, Rusija će se nastaviti miješati u naše izbore i nanositi nam štetu. Ujedno, to će biti signal za Kinu i Iran', kazao je Schumer.

Senator McCain je zauzeo oštriji stav, kazavši kako je nužno proširiti popis sankcija Rusiji, a ne ih ublažavati.

Oba političara su istaknula da njihov stav podržavaju i drugi senatori, među kojima su demokratski senator iz Marylanda Ben Cardin i republikanac Lindsey Graham iz Južne Karoline.

Valja napomenuti kako bi predloženi zakon uvelike ovisio o mišljenju čelnika republikanske većine u Senatu Mitcha McConnella, budući da upravo on donosi odluke kada je riječ o glasanju.

Inače, novoizabrani američki predsjednik Trump je najavio kako bi ukinuo sankcije ako će Moskva biti spremna na suradnju u pitanjima važnim za SAD, poručivši da više neće priznavati načelo ‘jedne Kine’ ako Peking ne pristane na ustupke u tečajnoj i trgovinskoj politici.

Trump je sugerirao je da je spreman ukinuti sankcije, koje je nametnula Obamina administracija krajem prosinca kao odgovor na ruske hakerske napade tijekom američkih predsjedničkih izbora, ako će se Moskva pokazati korisnim saveznikom u borbi protiv terorista i postizanju drugih ciljeva važnih za Washington.