PROBLEMI U PRAVOSUĐU

Tisuće Rumunja na protuvladinim prosvjedima

22.01.2017 u 21:44

Bionic
Reading

Tisuće Rumunja izašle su u nedjelju na ulice Bukurešta i gradova diljem države kako bi prosvjedovali protiv planova vlade o dekriminalizaciji nekih prekršaja i pomilovanja nekih pritvorenika kroz hitne ukaze za koje kritičari tvrde da bi zaprijetili borbi protiv korupcije na najvišim razinima

Kabinet novog premijera Sorina Grindeanua prošlog je tjedna otkrio nacrt zakona o ukazima koji su kritizirali predsjednik, glavni tužitelj, vrhovni sud, glavni antikorupcijski tužitelj i čelnik uprave za borbu protiv organiziranog kriminala, kao i aktivisti i diplomati. Svi su oni izrazili zabrinutost oko nacrta zbog nedostatka transparentnosti i namjere da se odluke donose dekretima umjesto kroz parlament, iako u njemu vlada ima snažnu većinu.

Vlada namjerava dekriminalizirati zlouporabu položaja koja stvara štetu manju od 200 tisuća leija (oko 47 500 dolara).

Nova administracija također planira pomilovati pritvorenike s kaznama manjim od 5 godina za određene zločine, te napola prepoloviti kazne zatvorenicima starijima od 60 godina, onima s terminalnim bolestima ili djecom za koju trebaju skrbiti, nevezano za njihove zločine.

Predsjednik Klaus Iohannis je u petak pozvao vladu da odustane od ukaza za koje smatra da potkopavaju vladavinu prava i borbu protiv korupcije. Vlada mu nije odgovorila.

U nedjelju je na ulice Bukurešta usprkos velikim hladnoćama izašlo više od 15 tisuća ljudi.

'Bio sam ovdje prije 27 godina tijekom revolucije i primjećujem da se gotovo ništa nije promijenilo od tada. Lopovluk i dalje postoji', rekao je na prosvjedu umirovljenik Ioan Ilincuta.

Tisuće ljudi okupilo se i na ulicama Cluja, Temišvara, Iasija, Sibiua i drugih gradova, a manja okupljanja održala su se ispred rumunjskih veleposlanstava u Londonu, Parizu i Kopenhagenu.

Usprkos tome što se Rumunjska pridružila Europskoj uniji još 2007., njezin pravosudni sustav i dalje je pod promatranjem Europske komisije.